Ciència

Premi al trident d'oncòlegs catalans d'impacte mundial

La Generalitat reconeix la trajectòria dels doctors Massagué, Baselga i Esteller atorgant-los el Premi Internacional Catalunya 2016

“No els guardonem pel fet de ser d'on són”, diu Puigdemont

Tres dels científics catalans més reconeguts en l'àmbit mundial, els doctors Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué, van ser guardonats ahir amb el Premi Internacional Catalunya, un guardó que, en 28 anys d'història, només havia anat a mans de personalitats del país en una única ocasió: el 2006 a Pere Casaldàliga.

En una compareixença al Palau de la Generalitat, el president Carles Puigdemont va anunciar els guardonats i va reconèixer la “revolucionària tasca, especialment en la investigació oncològica, amb què els premiats contribueixen significativament a l'avanç de la biomedicina a nivell mundial”. En aquest sentit, el cap del govern va remarcar que no se'ls ha concedit la distinció “pel fet ser d'on són”, un fet que fins i tot els hauria pogut “anar en contra”, sinó per la rellevància de les seves respectives contribucions a la humanitat en el camp de l'oncologia.

El Premi Internacional Catalunya, dotat amb 80.000 euros i l'escultura d'Antoni Tàpies La clau i la lletra, és un guardó que distingeix les persones que contribueixen a desenvolupar els valors culturals, científics o humans al món. Segons el jurat, els tres doctors han dut a terme “avenços espectaculars en el coneixement del càncer, que s'orienten a una medicina oncològica de més precisió gràcies a descobriments sense precedents en la genòmica, la immunologia i el tractament personalitzat de la malaltia”. 

El premi al trident d'investigadors del càncer té un punt d'inusual, ja que les bases del certamen estableixen que, en principi, la distinció ha de ser per a una única persona, tret que el jurat ho justifiqui degudament. En tres ocasions anteriors s'havia premiat dues persones alhora, però mai tres de cop. En aquesta edició, els tres guardonats figuraven, per separat, en la llista de les 138 candidatures procedents de 57 països que havien estat presentades per 246 institucions i pels mateixos membres del jurat.

En aquest sentit, la també científica Anna Veiga, en representació dels membres del jurat, va afirmar que el guardó “a persones de l'àmbit de la biomedicina, que és una disciplina que ha de millorar la qualitat de vida de les persones, és una gran notícia” i que el fet de lliurar-lo al trident d'oncòlegs “mostra la voluntat de promocionar la biomedicina al nostre país”.

Els tres científics, entre els més citats en l'àmbit mundial en la investigació mèdica, han estat reconeguts entre els més influents pel fet de liderar recerques revolucionàries en la lluita contra la malaltia i impulsar la creació i promoció de centres pioners en investigació.

El president de la Generalitat va felicitar els tres doctors i va remarcar que amb aquest reconeixement també es pretén “reivindicar que des de Catalunya, quan ens disposem a construir un país, a incardinar-nos en el món, ho volem fer amb aportacions rellevants a la humanitat, que hem de saber reconèixer”. 

“Responsabilitat”

Esteller, l'únic dels tres premiats que investiga des de Catalunya, va assegurar ahir que havia rebut la notícia del premi amb “satisfacció” i “sentit de responsabilitat”. “Els premis són un trampolí per fer altres coses, per fer les millors coses de recerca”, va assenyalar en declaracions a ACN. L'investigador considera el guardó “un reconeixement a tota la recerca de qualitat, ja sigui feta des de Catalunya o per catalans que estan treballant a fora”. Esteller destaca que aquest tipus de premis són “importants” per situar la recerca “al centre” dels mitjans de comunicació. 

El lliurament del premi tindrà lloc en una cerimònia que se celebrarà al Palau de la Generalitat el 25 d'octubre, quan Baselga, Massagué i Esteller s'afegiran definitivament a la llista de premiats, on ja figuren personalitats com ara Karl Popper, Mstislav Rostropòvitx, Václav Havel, Doris Lessing, Jane Goodall, Desmond Tutu i Haruki Murakami.

Nous tractaments Josep Baselga Llicenciat en medicina a la UAB, Josep Baselga (Barcelona, 1959) va fundar el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i ara és el director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York. Ha excel·lit en la recerca de nous tractaments, especialment contra el càncer de mama, dissenyant estratègies innovadores per superar els mecanismes de resistència amb nous agents.
Referent de l'epigenètica Manel Esteller Tot i fer carrera als Estats Units, Esteller (Sant Boi de Llobregat, 1968) lidera ara el programa d'epigenètica i biologia del càncer a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Bellvitge. Figura mundial en epigenètica, ha fet revisar vells paradigmes en demostrar que factors externs poden alterar els gens i provocar càncer. També ha desenvolupat els primers fàrmacs epigenètics.
Explicar la metàstasi Joan Massagué Exercint com a director científic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York, es troba en el punt àlgid de la seva carrera. Massagué (Barcelona, 1953) s'ha dedicat a estudiar el comportament cel·lular i ha aconseguit explicar els mecanismes de migració i proliferació de cèl·lules cap a altres òrgans que dóna lloc a les metàstasis, frenant-les en alguns casos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia