Ciència

salut

virus zika

Troben dos compostos que combaten els efectes del Zika

La molècula d'un fàrmac contra la tènia evita el replicament cel·lular i una substància en fase de proves evita els danys cerebrals als fetus

“És el primer pas per trobar el tractament de la infecció”

Un tractament contra paràsits intestinals pot bloquejar la multiplicació del virus del Zika dins l'organisme, segons ha comprovat un equip de científics nord-americans. També han detectat un compost capaç d'evitar els danys a les cèl·lules cerebrals fetals que condueixen a defectes congènits en els nadons. La descoberta, que probablement accelerarà el desenvolupament de tractaments específics contra aquesta infecció viral, la va publicar ahir la revista Nature Medicine.

“Hem fet el primer pas cap a un tractament que pot aturar la transmissió de la malaltia”, explica el professor Heng Li Tang, investigador de la Universitat Estatal de Florida i director de l'estudi, en què també han participat la Universitat John Hopkins i l'Institut Nacional de Salut dels Estats Units.

Per mirar de guanyar temps en la lluita contra la malaltia, en lloc de buscar un nou medicament de zero, els científics van examinar els efectes de 6.000 molècules que ja estaven aprovades per a l'ús mèdic als Estats Units o que estaven en fase d'assajos clínics. “Es necessiten anys, si no dècades, per desenvolupar un nou fàrmac. En aquest tipus d'emergència sanitària mundial no tenim temps, per això vam optar per analitzar fàrmacs existents. D'aquesta manera, esperem crear una teràpia molt més ràpidament.” “Volíem el camí més curt per a l'ús amb pacients”, expliquen els investigadors.

Treballant al laboratori amb cèl·lules infectades pel virus del Zika, van descobrir dues classes de substàncies amb efectes dispars: una bloquejava la multiplicació del virus i l'altra evitava la mort cel·lular. La primera era la niclosamida, l'ingredient actiu que des de fa mig segle s'aplica en els medicaments comercialitzats per tractar la tènia. La segona, l'emricasan, forma part d'una teràpia experimental per al tractament de la fibrosi hepàtica.

Es podria administrar

Els dos compostos han demostrat ser eficaços abans i després de l'exposició al virus del Zika, i s'ha detectat que els beneficis són encara més grans quan s'administren combinats. La niclosamida ja podria ser prescrita i administrada, però els metges es mostren cautelosos. Tot i que va ser ben tolerada i no va presentar cap risc per als fetus en proves amb animals, encara cal determinar un règim de tractament específic per a la infecció, de manera que no gosen recomanar la seva administració a les dones embarassades.

“Encara calen més estudis amb animals i assajos clínics per tenir l'evidència que sigui eficaç”, explicava Hongjun Song, un dels coautors de l'estudi. Pel que fa a l'emricasan, “haurà de seguir el procés normal de desenvolupament de fàrmacs, així que trigarà un temps”.

Segons els investigadors, la niclosamida també es podria usar “per reduir la càrrega viral en els homes i les dones no embarassades, reduir la transmissió del virus del Zika i prevenir casos de la síndrome de Guillain-Barré en adults i altres complicacions en els éssers humans”.

112 casos confirmats a Catalunya

Des de principis d'any, a Catalunya s'han confirmat 112 casos importats de febre vírica de Zika. Tots ells tenen l'antecedent d'haver estat picats per un mosquit mentre eren a l'Amèrica del Sud i Central, en zones on la transmissió del virus és activa. Els afectats són 32 homes i 80 dones. D'aquestes, 26 són gestants, deu de les quals ja han donat a llum. De la desena de nadons, només un va presentar microcefàlia. La resta van superar amb normalitat l'exploració, però a tots ells se'ls farà un seguiment mèdic segons el protocol.

Tot i que aquesta xifra la va publicar divendres l'Agència de Salut pública de Catalunya, ahir el Ministeri de Sanitat estatal va comunicar les seves dades, segons les quals només constaven 95 casos a Catalunya. A escala estatal, el total d'infeccions són 247, entre les quals només hi ha un cas autòcton: un contagi per transmissió sexual, a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona