Societat

Un pont entre l’exclusió i la feina

Les empreses d’inserció a Catalunya han passat de contractar 741 persones a gairebé 3.000 en un període de deu anys

Cal que recordem, primer de tot, que una empresa d’inserció és una empresa. Tenim les mateixes obligacions jurídiques i fiscals que qualsevol altra. La diferència essencial és que l’empresa d’inserció té per objectiu ser un pont d’accés entre el risc d’exclusió i el mercat laboral ordinari. És, en definitiva, un recurs de transició que permet, de manera eficient (com fa més de 15 anys que ho estem demostrant), incorporar a la societat persones que en principi el mercat laboral no estava disposat a contractar.

Gràcies a la labor de les empreses d’inserció s’han refet vides, s’han refet famílies, s’han format i recuperat bons professionals i, de retruc, s’ha lluitat contra l’atur, s’ha fomentat la cohesió social, s’han incrementat les cotitzacions a la Seguretat Social i s’ha contribuït a descongestionar els serveis socials municipals. Les empreses d’inserció ens regim per la llei 27/2002 de 20 de desembre. Una llei que fa 16 anys que no ha tingut cap modificació i que és especialment exigent en els requisits que ha de complir l’empresa d’inserció. Repassem breument els més importants: ha d’estar promoguda per una entitat sense afany de lucre que tingui com a finalitat la inserció; el 51% de les accions d’aquesta empresa han d’estar en mans d’entitats sense ànim de lucre. Un 50% dels treballadors han d’estar en itinerari d’inserció i venir derivats dels serveis socials. L’itinerari té una durada màxima de 3 anys i l’empresa ha de vetllar perquè la seva incorporació a l’empresa ordinària sigui un èxit. L’empresa d’inserció està obligada a disposar d’un especialista en l’acompanyament i un altre per a la formació en el procés productiu de l’empresa. En 10 anys, les empreses d’inserció a Catalunya han passat de contractar 741 persones a gairebé 3.000. El total d’ingressos de les empreses d’inserció de Catalunya passa de 9,1 milions d’euros a 31,2 milions. El 60% del total dels nostres ingressos provenen de la facturació a particulars o empreses privades, i aquest percentatge creix cada any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia