Societat

Una entitat proposa una ruta que repassi la vida de lloretenques il·lustres

L’Associació L’Aurora vol recordar vuit biografies “no prou conegudes” en un itinerari

Madona Sicardis de Montsoriu, del segle XI, és la més antiga

L’Associació de Dones l’Aurora de Lloret de Mar ha proposat a l’Ajuntament que organitzi una ruta que repassi la biografia de lloretenques il·lustres. La llicenciada en història Cesca Mas, que és sòcia de L’Aurora, esmenta vuit personatges que podrien formar part d’aquest itinerari (o visita guiada). Hi ha, entre d’altres, la mestra Maria Àngels Alemany (1895-1990).

L’Aurora va donar a conèixer el projecte dijous amb un acte obert a la sala de plens. Mas diu que mesos enrere havien exposat la iniciativa al batlle, Jaume Dulsat. L’Aurora considera que l’itinerari podria formar part de l’oferta del Museu Obert de Lloret (Moll). Durant l’hivern, l’Aurora organitza xerrades de divulgació, ja sigui amb vilatans de Lloret o amb persones convidades de fora del poble.

A banda d’Alemany i de Sicardis de Montsoriu, també formarien part de la ruta: Clotilde de Rocamora i Rosés (1894-1927), que dona nom als jardins de Santa Clotilde; Càndida Masgrau i Campeny (1915-1975) i Gertrudis Moret i Frigola (1875-1948), Lliberada Parés i Oliver (1807-1868) i Rosita Mistus. Aquesta última és un personatge popular, mort el 1992 i que durant molts anys s’havia encarregat “d’avisar els lloretencs del peix que havia agafat cada patró en la jornada de pesca”. “Es passejava pels carrers cridant de viva veu les caixes que havia pescat cada barca”, repassa Mas en el seu itinerari redactat.

La Senyora de Rossell formaria part de la ruta, que Mas veu difícil que es pogués fer a peu. “S’hi podria posar un codi QR, i que tothom en pogués treure la informació”, diu Mas. La Senyora de Rossell és una llegenda, no va existir. Diuen que “va ser una poderosa i rica dama”.

Els últims mesos l’Ajuntament de Lloret ha batejat una plaça amb el nom de Sicardis de Montsoriu i, al barri de Puigventós, un vial amb el nom de Càndida Masgrau.

LA FRASE

La història, no només l’han fet els homes, tot i que n’hi hagi més de coneguts que no pas dones
Cesca Mas
Llicenciada en història i sòcia de l’associació de dones l’aurora

LA XIFRA

8
personatges
inclou la ruta de l’Aurora per ressaltar vuit lloretenques rellevants de la història del poble.

Un passatge durà el nom de Bella Dolores

El ple del 25 de febrer va decidir recordar, d’alguna manera, una altra dona de la història de Lloret. Així, el passatge que uneix el paratge de sa Caleta amb el carrer Camí de ca la Trons, a la urbanització de la Montgoda, i que passa pel poblat ibèric del Turó Rodó, durà el nom de Bella Dolores.

La Bella Dolores és el nom d’una sarsuela musicada pel mestre Melcior Montero, amb “llibret d’en Joan Baptista Bernat i l’Esteve Fàbregas”, es llegeix en l’acord de ple. La sarsuela va ser representada per primer cop el març del 1944. Posteriorment, també ha estat representada el 1999 i el 2018. La moció, presentada per ERC-Avancem, CiU i l’edil no adscrit Enric Martínez, va ser aprovada per unanimitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES