Educació

educació

barracons

L'ESO estrena barracons a Mataró

Els centres Satorras i Thos i Codina instal·len aquests espais provisionals i la ciutat tindrà quatre grups més de primer

L'Ajuntament recupera la idea d'habilitar instituts escola per atendre la demanda creixent

Mataró estrenarà el curs escolar 2016/17 amb cinquanta grups de primer d'ESO, quatre més que l'any passat, cosa que ha forçat a instal·lar mòduls prefabricats als instituts Alexandre Satorras i Thos i Codina per poder encabir tots els alumnes. La ciutat recupera així unes estructures que s'han fet habituals en el paisatge urbà de les escoles de primària, però que, en el cas concret del municipi, s'havien deixat d'utilitzar el 2007, quan es van retirar els mòduls del parc Central que feien servir els infants de l'escola Antonio Machado.

El regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell (PSC), vol creure que la decisió del departament serà “provisional” i, tot i assegurar que es tracta d'espais “en més bones condicions que algunes aules d'obra”, admet que cal trobar una solució millor a la demanda creixent d'alumnes de secundària. “Ja vam avisar Ensenyament l'any passat de la urgència de disposar de més places d'ESO”, puntualitza el regidor, que calcula que en els pròxims tres anys s'hauran de crear fins a cinc grups nous. “Des del departament se'ns trasllada que no hi ha perspectives de construir nous instituts i per això insistim en el model d'institut escola que inicialment se'ns va rebutjar, però que s'ha posat en marxa en altres municipis aquest curs”, recorda el regidor. La tendència, que es repeteix arreu de Catalunya –on el nombre d'alumnes de primària baixa mentre que el dels de secundària creix i creixerà en els pròxims anys–, és l'argument que el consistori mataroní vol fer valer en properes reunions amb els responsables del departament.

Vadell va presentar en roda de premsa les novetats del curs escolar, que començarà el dia 12 que ve i en què Mataró perd un grup de P3 a l'escola Cirera i recupera el segon grup de primer de primària a l'escola Joan Corominas, que es va suprimir el 2014. En total, segons les dades del consistori, començaran les classes 1.289 alumnes de P3 –81 menys que l'any passat–, repartits en 56 grups. D'aquests, un 54% dels estudiants aniran a l'escola pública i un 46%, a la concertada. Pel que fa a les ràtios, baixen lleugerament respecte al 2015. Als centres públics se situa en el 21,7, respecte al 23,2 del curs passat, i en els centres concertats passa del 25,1 al 24,7. D'altra banda, un total de 1.443 alumnes iniciaran els estudis de secundària obligatòria, repartits en 50 grups. D'aquests, 674 ho faran en un dels 24 grups corresponents als centres públics i 769 en un dels 26 dels centres concertats. La ràtio en aquest àmbit se situa en 28,1 alumnes per classe als instituts públics i en 29,6 alumnes per classe als concertats.

Quant a les escoles bressol municipals, els nou centres dependents de l'Ajuntament tenen matriculats fins ara 817 alumnes, set menys que l'any passat i amb una seixantena de places lliures en general. El regidor va explicar que es manté l'organització horària del centre, que facilita l'adaptació de les famílies i s'adequa més a les seves necessitats.

LES XIFRES

4
grups
més de 1r d'ESO tindrà Mataró aquest any. Dos aniran en barracons als instituts Satorras i Thos i Codina.
1.443
alumnes
iniciaran els estudis obligatoris de secundària, 1.289 faran P3 i 817 infants començaran l'escola bressol.

Projecte entre el Miquel Biada i un centre suec

Miquel Àngel Vadell es va mostrar ahir molt satisfet amb la projecció que està obtenint l'institut Miquel Biada com a centre educatiu municipal de secundària especialitzat en cicles formatius. El regidor d'Educació va avançar que l'institut durà a terme aquest curs el projecte Erasmus Plus Enterprising amb Fun, en col·laboració amb el Liceum AF Chapman de la ciutat de Karlskrona, a Suècia. “L'experiència permetrà un intercanvi entre 25 alumnes de Mataró i 25 estudiants suecs, que treballaran conjuntament la creació d'una idea de negoci que sigui viable econòmicament als dos països”, va precisar. El programa té un finançament de 20.050 euros per a l'institut Miquel Biada i 13.500 per al centre suec. Vadell va incidir també en la bona resposta que està obtenint el centre amb la formació dual. “Si l'any passat van iniciar el curs una desena d'alumnes, aquest ja en són seixanta, els apuntats”, va dir. Aquests joves combinaran els estudis de mecatrònica, robòtica, anàlisi i control, productes farmacèutics i administració, i finances, amb pràctiques laborals amb contracte en empreses de la zona. Durant la roda de premsa, també es va informar de l'oferta de 700 places del centre de formació d'adults de Can Noé en espera de conèixer la de la resta de centres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA