Educació

universitats

El nou campus de la UPC dóna centralitat al Besòs

Els equipaments aixecats a tocar del barri de la Mina converteixen Sant Adrià de Besòs en ciutat universitària

El curs començarà dilluns amb 3.500 estudiants de grau, màster i doctorat, i 500 docents i investigadors

La inauguració oficial del campus Diagonal-Besòs de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va permetre viure ahir a Sant Adrià la culminació d'un procés llarg que situa a la banda del riu Besòs una nova centralitat metropolitana. Els estudiants del campus, que inclou l'Escola d'Enginyeria de Barcelona Est (EEBE), començaran les classes dilluns en unes instal·lacions que obren les portes amb quatre anys de retard respecte a les previsions inicials del projecte, que ha estat objecte de retallades obligades pel moment de crisi en què s'ha materialitzat. Tot i això, les autoritats presents ahir en l'acte d'inauguració celebraven la posada en marxa de l'equipament i ressaltaven la importància d'haver-lo situat al Besòs, en un territori que ha patit durant molts anys un oblit històric. En aquest sentit, el rector de la UPC, Enric Fossas, destacava el compromís amb el territori i la voluntat que el nou campus es converteixi en un “pol de transferència de coneixement cap al teixit productiu per fer-lo més competitiu”.

L'EEBE impartirà set graus universitaris, programes de postgrau i doctorat. Iniciarà el curs acadèmic amb uns 3.500 estudiants de grau, màster i doctorat, i uns 500 docents i investigadors. El nou campus de la UPC està situat a l'extrem de la Diagonal, a cavall entre els municipis de Sant Adrià i Barcelona i a tocar del barri de la Mina. És per això que un dels grans reptes és afavorir la cohesió social, tal com recordava ahir l'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau, que destacava la importància què Sant Adrià es converteixi en ciutat universitària per “canviar el paradigma de la ciutat, de la crònica negra a l'excel·lència”. En la mateixa línia, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qualificava d'“especialment il·lusionador” el fet que el campus se situï a la banda est de Barcelona i assegurava que “ha arribat el moment de fer justícia amb el territori i donar centralitat al Besòs”. La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, destacava la integració de la UPC al territori.

El campus Diagonal-Besòs té 150.000 m² de superfície potencial, dels quals se n'han construït 53.000 repartits en tres edificis dedicats a la docència i la recerca. S'hi ha fet una inversió de 97,5 milions d'euros finançats majoritàriament per la Diputació de Barcelona, la Generalitat i fons europeus, uns recursos que, segons el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, converteixen el campus en “un orgull del país” i “l'única gran infraestructura universitària construïda a Catalunya els últims anys”.

LES FRASES

El campus és l'única gran infraestructura universitària feta els últims anys
Carles Puigdemont
President de la generalitat
Ha arribat el moment de fer justícia amb el territori i donar centralitat al Besòs
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
La universitat ajudarà a canviar el paradigma de la ciutat, de la crònica negra a l'excel·lència
Joan Callau
alcalde de sant adrià de besòs

Parada de tramvia amb el nom del campus

El tramvia és una de les modalitats de transport públic que permeten acostar-se al nou campus de la UPC. El fet que una de les parades de la línia T4 del Trambesòs estigui situada davant mateix de les instal·lacions universitàries, n'ha propiciat el canvi de nom. Així, la parada de Can Llima passa a anomenar-se des d'ahir Campus Diagonal-Besòs. El nom de Can Llima, que recorda la darrera masia que es va construir a la Mina l'any 1933, es conservarà en els jardins interiors del nou espai universitari, que són oberts al barri. A més del tramvia, als nous equipaments s'hi pot arribar a través de la línia 4 del metro, que té a tocar les estacions de Besòs Mar i Maresme-Fòrum. Així mateix, passen a prop del campus diverses línies d'autobús i els carrils bici de l'avinguda Diagonal i d'una part del carrer Eduard Maristany. Està previst que el campus tingui una residència d'estudiants, investigadors i professors visitants, de la qual ja s'ha tret a licitació la construcció i que està previst adjudicar a final d'any.

El compromís social de la UPC queda reflectit en la elecció dels gestors dels serveis de cafeteria i restaurant del campus, que s'han adjudicat a la Fundació Formació i Treball (FiT), cosa que permetrà donar feina a persones en risc d'exclusió social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

alimentació

Aliments innovadors amb proteïnes, premis Innoval

L’Hospitalet de Llobregat
GIRONA

Més punts de recàrrega als pàrquings d’Emili Grahit i la Devesa-Güell

GIRONA
Societat

Reclamen a Aragonès que destitueixi Ubasart i Calderó

Barcelona

Reobren el rocòdrom municipal després d’estar un any tancat

FIGUERES
Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ