Educació

Universitat

El rector xifra en 7 milions d'euros el deute de la Generalitat amb la UdL

Roberto Fernández es mostra escèptic amb el compromís del govern d'augmentar en 50 milions d'euros el pressupost per a les universitats

“No dubto de la voluntat de la secretaria d'Universitats de disposar de més diners per a les universitats públiques, però és evident que encara no tenim pressupostos.” El rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, no amaga el seu escepticisme respecte del compromís de la Generalitat per augmentar en 50 milions d'euros les partides pressupostàries per finançar les universitats públiques del país. En aquest sentit, en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio, Roberto Fernández apuntava ahir: “El primer que vull veure és que arriben aquests 50 milions”, i recordava que la política de retallades de l'administració catalana ha escapçat en els darrers anys fins a un 20% el pressupost destinat a les universitats. De la mateixa manera, Fernández acusa la Generalitat no només d'encongir el paquet pressupostari per a les universitats sinó, també, d'incomplir els pagaments pactats. Segons el rector, el deute de la Generalitat amb la Universitat de Lleida fluctua “entre els 7 i els 8 milions d'euros”.

La UdL pretén conservar “un lloc destacat ” dins del sistema universitari català i, segons el rector, això només és possible si els recursos que arriben són suficients i se saben gastar de manera diligent. En aquest sentit, deixant a banda algunes infraestructures necessàries, va fer referència al “nou edifici del segon aulari Cappont”, ja que Fernández és partidari de prioritzar la investigació i la recerca.

La UdL manté estable el nombre de matrícules tot i que, tal com exposa Fernández, ha de competir amb el fet que a la veïna comunitat aragonesa les taxes són més baixes. La universitat lleidatana s'ha marcat l'objectiu d'evitar que els motius econòmics no deixin sense plaça ningú que estigui capacitat per accedir a la universitat i Roberto Fernández afirma que s'ofereixen programes d'ajudes, tant per a la matrícula com per a l'allotjament. Medicina continua sent la carrera més demanada a la UdL. Entre els estudiants, hi ha prop d'un centenar d'alumnes afectats per alguna discapacitat física o sensorial, i el rector va mostrar el compromís de la universitat per ser “profundament sensible” amb aquests col·lectius.

LA FRASE

El primer que vull veure és que arriben aquests 50 milions
Roberto Fernández
rector udl

Inma Manso continua a les aules

Respecte a la controvèrsia generada el curs passat amb la professora Inma Manso, subdelegada del govern espanyola a Lleida, el rector manifesta que “no hi ha cap justificació” per apartar-la de les aules. Roberto Fernández defensa que ni el rectorat ni el departament de comunicació de la universitat no han considerat oportú prescindir d'una professora que fa “deu anys que imparteix classes” i que té “unes bones notes dels seus alumnes”.

Al mes de maig, un grup de joves van decidir tancar-se al rectorat després d'una concentració per protestar contra la presència policial a la universitat. Mossos d'Esquadra de paisà i vigilants de seguretat havien estat fent rondes de vigilància pel recinte universitari cada cop que la subdelegada tenia classe. Els estudiants i un nombrós col·lectiu de professors van mostrar el seu malestar per aquesta presència policial a les aules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia