Educació

El Congrés desobeeix Rajoy i tramita aturar la Lomqe

Per primera vegada l'executiu havia fet ús del seu dret a veto per frenar la paralització de la llei Wert

El PP argumentava que si es parava la llei es perdrien tots els diners dels fons europeus

La mesa del Congrés va rebutjar ahir, amb el vot en contra del PP, el veto del govern de Mariano Rajoy a la tramitació d'una proposició de llei del PSOE sobre la paralització de la llei orgànica de millora de la qualitat educativa, Lomqe. Aquesta és la tercera vegada que el Congrés aprova paralitzar la llei Wert. Aquesta mateixa iniciativa es va debatre al ple del Congrés en l'anterior legislatura, però aleshores el govern popular va renunciar al veto en considerar que, davant la previsible dissolució de les Corts, el calendari no perillava.

El govern estatal va vetar divendres –i per primera vegada, ja que mai havia fet ús del seu dret a veto– la tramitació de deu proposicions de llei presentades pels grups polítics i per diverses assemblees de les comunitats autònomes, entre les quals la de la Lomqe. El veto el pot aplicar en virtut d'un dret constitucional que té i que consisteix en què pot rebutjar aquelles iniciatives que, al seu parer, afectin els ingressos o les despeses pressupostàries. En el cas de la Lomqe, el govern argumentava que si s'aturés el calendari d'aplicació, Espanya patiria una pèrdua d'ingressos de gairebé 615 milions d'euros provinents de la UE. La mesa del Congrés, no obstant això, que també va tirar endavant una altra proposició de llei del PSOE per modificar l'Estatut dels Treballadors, va rebutjar el veto al·legant que, al contrari del que diu el govern, no té afectació pressupostària.

A Catalunya molts punts de la Lomqe ja no s'apliquen, començant per la disminució d'hores de català, que continua sent vehicular. Entre altres coses, Ensenyament ha garantit que es continuarà fent la selectivitat, com a mínim la de l'any 2017, tot i que la llei Wert la suprimeix.

El mes d'abril la consellera Meritxell Ruiz va avisar el ministre Íñigo Méndez de Vigo que Catalunya seguirà aplicant les proves previstes a la llei d'educació de Catalunya (LEC), en comptes de les avaluacions de tercer i sisè de primària i quart d'ESO que contempla la Lomqe. “Les avaluacions no han de servir mai per fer rànquings entre escoles ni per condicionar l'expedient acadèmic de l'alumne”, va dir. Catalunya tampoc obligarà els alumnes a elegir als 14 anys si es voldran decantar per batxillerat o FP. La Generalitat manté que fer triar els alumnes tan aviat és contraproduent i argumenta que fa ús del marge que dóna la llei a les autonomies per aplicar els currículums.

LA FRASE

En la legislatura vinent farem el màxim esforç perquè l'executiu del PP sigui impracticable
Francesc Homs
Portaveu PDC

LA XIFRA

615
milions
d'euros diu el PP que es perdran dels fons europeus si no tira endavant la llei Wert.

LA DATA

29.11.13
El Congrés
aprova amb els únics vots del PP la llei orgànica de millora de la qualitat educativa, Lomqe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia