Educació

Elias guanya Rubiralta i serà el nou rector de la UB

El vencedor haurà d'afrontar la implantació del 3+2, l'escassedat en el finançament i l'alt preu de les taxes

Un grup d'estudiants es tanca a Universitats per exigir una rebaixa del 30% en les matrícules

El catedràtic de matemàtiques Joan Elias serà el nou rector de la Universitat de Barcelona (UB) en imposar-se en la segona volta de les eleccions al rectorat al seu rival, el catedràtic de química orgànica Màrius Rubiralta. Elias va aconseguir el 53,07% del vot ponderat i Rubiralta va aconseguir-ne el 46,93%, en una jornada en què van participar el 13,67% del les persones cridades a votar.

La victòria d'Elias arriba després d'una primera volta molt igualada en què els tres primers candidats es van disputar, frec a frec, el pas als comicis definitius fins ben entrada la nit. Elias va obtenir aleshores el 25,97 % del vot ponderat, Rubiralta, el 25,84 %, i el catedràtic de metodologia de les ciències del comportament Joan Guàrdia, el 25,64 %.

Aquest procés electoral a la UB és el quart que es fa amb la legislació vigent, amb el rector elegit per la comunitat universitària mitjançant una elecció directa i sufragi universal lliure i secret. És, a més, el primer en què es presenta un nombre tan gran de candidats (set).

Elias prendrà el relleu al capdavant de la UB de Dídac Ramírez, que n'ha estat el rector del novembre del 2008 fins al 30 de setembre del 2016, quan va haver de deixar el càrrec, poc abans d'esgotar el mandat, per jubilació. De fet, Elias va formar part de l'equip de govern de Ramírez durant el primer mandat, però va plegar poc després d'haver estat nomenat vicerector, per discrepàncies amb el rector.

El seu rival, Màrius Rubiralta, rector entre el 2005 i el 2008, any en què va abandonar el càrrec per esdevenir secretari d'Estat d'Universitats del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, va felicitar el guanyador, però va denunciar les “falsedats” i els “rumors interessats” que havien circulat durant el procés electoral, els quals, segons ell, haurien perjudicat les seves opcions. Elias va respondre que ell ni el seu equip no havien “instigat cap tipus de rumor”.

El mandat per als pròxims quatre anys d'Elias estarà marcat per tres qüestions molt polèmiques: la progressiva implantació del 3+2 (graus de tres anys i màsters de dos), el finançament de les universitats públiques després de les retallades dels últims anys i el preu de les taxes universitàries. Precisament ahir, un grup d'estudiants del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) es va tancar a la seu de la Secretaria d'Universitats i Recerca, a Barcelona, per exigir una rebaixa del 30% en el preu de les matrícules. Els estudiants van assegurar que no se n'aniran fins que el vicepresident, Oriol Junqueras, “es comprometi a rebaixar les taxes en compliment de la moció que es va aprovar al Parlament”.

LA XIFRA

53,07
per cent
del vot ponderat va obtenir en la segona volta Joan Elias, guanyador de les eleccions al rectorat de la UB.

Prorrogat el pla Serra Húnter

El Parlament va aprovar dimecres prorrogar el pla Serra Húnter de contractació de professors a les universitats fins a l'any 2030 amb els vots a favor de JxSí, el PSC, el PP i C's i les abstencions de CSQP i la CUP. Tot i que el projecte de llei aprovat preveu que la pròrroga sigui fins al 2030, el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va expressar el compromís del govern d'introduir una esmena en la llei d'acompanyament per escurçar el termini fins al 2020 arran de les crítiques rebudes per part dels grups parlamentaris. Amb aquesta pròrroga el govern cerca de mantenir la captació i retenció de talent dels professors universitaris i potenciar la incorporació de personal docent i investigador mitjançant les figures que estableix la llei d'universitats. Baiget va remarcar que el 90% dels contractats per mitjà d'aquest programa són catalans, la qual cosa demostraria que permet retenir el talent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona