Educació

El rector electe de la UB denuncia una altra retallada

Elias critica la reducció d'1,5 milions per a la universitat

El govern diu que la rebaixa no supera el 0,5%

Joan Elias, el guanyador de les eleccions al rectorat de la Universitat de Barcelona (UB) de dijous, es va estrenar ahir en la seva condició de rector electe amb la denúncia d'una nova retallada, d'1,5 milions d'euros, per al seu centre. Elias es va preguntar per què la UB, la universitat de l'Estat més ben situada en els rànquings internacionals, és “castigada” pel sistema de finançament del govern.

Elias va demanar que es revisi el sistema de finançament universitari perquè, segons el seu parer, no té prou en compte la recerca, atorga un pes desproporcionat a la funció de servei al territori d'algunes universitats i no ajuda les que, com la UB, tenen grans despeses en la preservació del patrimoni arquitectònic. Pel nou rector, és un contrasentit que, en un moment en què les universitats rebran, globalment, 46 milions d'euros més que l'any passat, la més gran del país vegi reduït el seu pressupost.

La secretària del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Mercè Jou, va negar que hi hagi hagut cap “retallada” i va assegurar que les crítiques del rector electe feien referència al pressupost de l'any 2016. Jou va recordar que “la fórmula matemàtica” per calcular el sistema de finançament és acordada amb totes les universitats i que la reducció en el pressupost de la UB no pot superar el 0,5% respecte de l'any anterior. La secretària del CIC va assegurar que aquest any, a la Universitat de Barcelona s'han jubilat molts professors, cosa que fa que hagin baixat els costos de personal, i que ha disminuït el nombre d'alumnes. Per al pressupost del 2017 –hi va afegir Jou– hi ha previst un augment de 46,5 milions d'euros per a les universitats.

El rector electe de la UB va negar que hi hagi hagut una reducció significativa en el nombre d'alumnes de la universitat i va explicar que el seu equip està treballant per fer el pressupost del 2017. Entre les prioritats del seu govern, Elias va citar “estabilitzar el procés de reformes” que ha viscut últimament la UB i obrir noves vies de participació dels estudiants en el govern de la universitat.

LA FRASE

Volem recuperar l'orgull de ser membre de la Universitat de Barcelona
Joan Elias
rector electe de la ub

Fi de l'ocupació d'Universitats

Els Mossos d'Esquadra van desallotjar ahir a la matinada la quarantena d'estudiants del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) que havien ocupat la seu de la Secretaria d'Universitats i Recerca a Barcelona. Els estudiants havien anunciat que no marxarien de l'edifici fins que el govern es comprometés a abaixar un 30% el preu de les matrícules universitàries tal com va aprovar el Parlament. La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Mercè Jou, va condemnar l'ocupació i està estudiant si presentarà una denúncia pels danys causats, que haurien deixat “inservibles” almenys 23 ordinadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva