Educació

universitats

El govern manté els preus a les universitats

Navarro ignora la moció del Parlament i defensa el model de tarifa segons la renda

Proposen que magisteri duri cinc cursos i que l'últim sigui de pràctiques com el MIR

El secretari d'Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, va confirmar ahir que el govern no rebaixarà el preu de les matrícules universitàries com demanava una moció aprovada pel Parlament l'abril passat, que fixava una caiguda del 30%. Navarro va assegurar que el govern no té “possibilitat econòmica” d'assumir els 47 milions d'euros que va estimar que costaria adoptar aquesta mesura. “En una situació de postcrisi, no rebaixaré un 30% les taxes a famílies amb rendes de 200.000 o 300.000 euros a l'any”, va afirmar.

Navarro va defensar l'actual sistema de preus en funció de la renda familiar, que, segons va assegurar, permet que el 44% dels estudiants universitaris tinguin algun tipus de beca. El secretari d'Universitats i Recerca va rebatre les acusacions de l'oposició d'haver “desacatat” el que diu el Parlament recordant que el govern espanyol ha desacatat de manera reiterada les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) sobre el traspàs de les competències de gestió de beques i ajuts universitaris a Catalunya.

Tot i el manteniment dels preus públics universitaris per al curs actual, Navarro va obrir la porta a una rebaixa en el futur, però ho va condicionar a l'aprovació d'un nou pressupost del govern.

La compareixença de Navarro davant la comissió d'Empresa i Coneixement del Parlament arriba l'endemà que el Programa de Millora i Innovació en la Formació de Mestres (MIF) del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) proposés allargar els estudis de magisteri a cinc cursos acadèmics entre grau i màster. La idea és que l'últim curs sigui semblant al MIR que fan els metges i que es facin pràctiques en una escola.

La proposta del MIF s'haurà de traslladar al Departament d'Ensenyament i al Ministeri d'Educació, que són els que tenen les competències en aquesta matèria.

LA XIFRA

47
milions
d'euros estima el govern que costaria rebaixar un 30% el preu de les matrícules universitàries.

Primària només tindrà quatre notes

El Departament d'Ensenyament ha canviat el sistema d'avaluació en l'ensenyament primari per adaptar-lo al nou currículum d'aprenentatge per competències. Segons va informar ahir Catalunya Ràdio, a partir de la propera avaluació, els alumnes de primària tindran quatre notes possibles: assoliment excel·lent (que equivaldrà a la puntuació 9-10, anomenada fins ara excel·lent), assoliment notable (puntuació 7-8 o notable), assoliment satisfactori (5-6, equivalent al suficient o aprovat i al bé) i no assoliment (suspens). La directora general d'infantil i primària, Carme Ortoll, va explicar a l'emissora que, a banda del canvi de denominació, la mesura comporta un canvi també metodològic. “Es concep l'avaluació com una part important de l'aprenentatge. Avaluem per aprendre, no només per qualificar”, va aclarir Ortoll, que hi va afegir que els mestres hauran d'explicar als alumnes quins són els criteris que s'apliquen per avaluar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Neixen polls de falcó pelegrí al Port de Tarragona, el segon cop en deu anys

TARRAGONA
MEDI AMBIENT

Primera instal·lació fotovoltaica amb doble orientació est-oest a la UdL

LLEIDA
SOCIETAT

La Transéquia genera un impacte econòmic al Bages de 300.000 euros

MANRESA

Mor el conductor d’un cotxe en un xoc frontal amb un autocar

SALDES
MEDI AMBIENT

Tarragona, distingida com a municipi compromès amb la biodiversitat marina

TARRAGONA

Foc forestal a Batea que s’estén cap a l’Aragó

BATEA

Manresa reprèn les obres de rehabilitació de la Torre Lluvià

MANRESA
educació

El Narcís Monturiol, pioner en la formació de tècnics en renovables

figueres
SOCIETAT

Badalona crema el dimoni que apuja els preus davant més de 115.000 espectadors

BADALONA