Educació

Universitat

La URV fa 25 anys reivindicant el seu paper vertebrador al territori

La universitat celebra el quart de segle amb els objectius inicials complerts, però amb projectes com la nova Facultat de Medicina pendents

El rector i el govern subratllen els valors democràtics del llegat d'Antoni Rovira i Virgili

El rector va recordar que sovint s'ha hagut de treballar amb recursos escassos

La Universitat Rovira i Virgili (URV) va commemorar ahir oficialment el 25è aniversari de la seva creació reivindicant el seu paper clau en l'evolució de la demarcació i també com a vertebradora de la regió metropolitana tarragonina. En un acte acadèmic al Teatre Tarragona, el rector, Josep Anton Ferré, va subratllar que la jove història de la institució demostrava la “capacitat transformadora de l'entorn més immediat, al mateix temps que s'ha convertit en una universitat d'àmbit mundial”. Precisament, enguany la URV ha aconseguit ser inclosa per primer cop en el rànquing de les 500 millors universitats del món elaborat per una universitat de Xangai.

Malgrat que la URV va inflar el pit al·ludint als més de 45.000 estudiants que s'han graduat durant aquests anys en alguna de les seves facultats i al seu paper en recerca, amb més de 2.000 tesis llegides i 12.000 publicacions d'impacte, també va reconèixer que la crisi econòmica dels darrers cinc anys havia aturat alguns dels projectes d'expansió.

Així, Ferré va recordar que la nova Facultat de Medicina al campus Bellissens de Reus (actualment es troba a l'edifici del Vapor Vell), així com les noves dependències per a la Facultat de Psicologia i Educació al campus Catalunya de Tarragona, són dos dels grans projectes pendents, als quals cal afegir l'estabilització del personal, especialment d'aquell que es dedica a la recerca. “En moltes ocasions, hem hagut de fer la feina amb uns recursos econòmics molt sobris”, va subratllar.

Sistema proper

L'acte institucional d'ahir, al qual va assistir la consellera de la Presidència, Neus Munté, va servir també per retre homenatge a l'exrector de la URV Francesc Xavier Grau i a l'expresident del Consell Social Antoni Valero. Tots dos van rebre la medalla de la URV i es van referir al benefici que la proximitat de l'ensenyament universitari ha aportat a l'equitat territorial catalana. “La decisió d'acostar el sistema universitari català ha canviat el país i l'ha fet millor”, va celebrar Grau.

La URV, de fet, es va crear a partir de les facultats i les escoles universitàries dependents de la Universitat de Barcelona (UB) que existien a la demarcació des del 1971. La llei del 1991 les va agrupar dins de la nova denominació. Precisament, el rector de la UB en el moment de la creació de la URV, Josep Maria Bricall, va ser l'encarregat de fer la ponència central de l'acte i es va referir a la trajectòria de la universitat tarragonina com “una lliçó per a la resta de responsables universitaris”.

La consellera de la Presidència, per la seva banda, va xifrar en 14.000 milions d'euros el retorn econòmic de la tasca de la universitat, i va subratllar el seu paper en l'evolució de sectors com la química i l'enologia, que són algunes de les àrees que la URV ha optat per impulsar.

Lluny de concentrar-se en una única ciutat, la universitat es va decantar per un model de cinc ciutats universitàries i va repartir les facultats entre Tarragona, Reus, Vila-seca, Tortosa i el Vendrell. “Ha aconseguit posar el seny i la raó per sobre d'unes divergències territorials que no ens afavorien”, va reconèixer l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, amb referència a les picabaralles entre Tarragona i Reus que van marcar el naixement de la universitat, i que fins i tot van propiciar que el centre es bategés amb el nom d'Antoni Rovira i Virgili, president del Parlament de Catalunya durant la Generalitat republicana, i no amb el del territori on s'ubicava, com sí que va passar en el cas de les universitats de Lleida i Girona.

Suport a Forcadell

Precisament, però, el llegat de Rovira i Virgili –els familiars del qual també van ser presents en l'acte institucional– va ser reivindicat ahir tant per Munté com per l'actual rector de la URV, amb referència a l'actualitat política catalana i a la declaració, ahir al matí, de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). “Rovira i Virgili va ser un exemple de treball pels valors del país, com la democràcia”, va remarcar Munté, mentre que el rector va expressar el suport “als valors democràtics que simbolitza el Parlament i els seus representants”.

LES FRASES

45.000
estudiants
s'han graduat a la URV des que es va crear, el desembre del 1991.

LES XIFRES

14.000
milions d'euros
de retorn econòmic es calcula que ha tingut la universitat al territori.
Àrees com la química i les DO del territori deuen molt a la tasca de la universitat
Neus Munté
Consellera de la presidència
Hem construït diverses ciutats universitàries i hem ajudat a fer la regió metropolitana
Josep Anton Ferré
rector de la URV

El nombre d'alumnes s'ha més que doblat

Des del primer curs complet de la URV (el 1992/93), la institució ha vist créixer un 124% el nombre d'estudiants: s'ha passat dels 6.243 el 1992 als 13.981 actuals. El nombre de graus també s'ha multiplicat: de 14 carreres, s'ha passat a 47.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona
SOCIETAT

Les empreses agrícoles no seran a les Fires de Maig per la crisi de la pagesia

Vilafranca del Penedès
SOCIETAT

3.000 productes falsificats comissats en comerços de Salou

SALOU

Girona destina prop de 3 milions a polítiques públiques

GIRONA
SERVEIS

Les escales de la Glòria obertes ahir pateixen aturades

BARCELONA