Educació

Centenari

Un segle d'escola a Reus

La comunitat educativa ja ha iniciat actes de celebració per l'aniversari i el proper 10 de juny se celebrarà l'acte oficial

Es vol fer partícips tots els membres del centre

Si per a una persona complir un segle de vida és un fet emocionant i singular, per a una escola, dedicada a l'educació i a l'acompanyament humà dels infants, és tot un orgull cívic. Més quan l'escola que celebra l'efemèride és també una veritable joia modernista que resulta ser el centre escolar públic més antic de la ciutat de Reus. Aquest és el cas de l'escola Prat de la Riba, que el proper 10 de juny complirà cent anys des de la seva inauguració, amb un acte solemne, però que des d'inici de curs ha encetat diferents accions per celebrar aquest aniversari tan rodó.

“Hem estat una escola que s'ha adaptat als temps socials: d'acollida dels fills de la classe obrera en el seu dia i també dels nouvinguts més recents”, explica la directora des de fa tres anys de l'històric centre reusenc, Meritxell Tomàs, com a reivindicació del camí recorregut. Tot i aquest passat, Tomàs també hi afegeix que avui el centre públic treballa amb els alumnes les “quatre habilitats de la societat del segle XXI: pensament crític, comunicació, col·laboració i creativitat” i que, sobretot, vol incentivar “totes les intel·ligències múltiples dels alumnes”.

Per aquest motiu, un dels primers actes de celebració compartida que s'ha dut a terme dins del centenari ha estat dibuixar un mural on es representen totes aquestes intel·ligències, una obra col·lectiva que els alumnes de sisè han elaborat conjuntament amb Joan Turu i on es llegeix el lema “Com que no sabia que era impossible, ho vaig fer”. De fet, aquest és un dels diferents actes de l'aniversari, en què també s'organitzarà, per exemple, una exposició històrica que es podrà veure a la biblioteca Xavier Amorós, del 10 de maig al 10 de juny, i en què hi haurà actes més puntuals de petit format que treballen cadascuna de les intel·ligències, coincidint amb el Dia Internacional de la Poesia, amb Santa Cecília, amb la Setmana de la Ciència…

Cançó del centenari

Així mateix, el cantautor reusenc Maurici Gené Capdevila ha compost una cançó pel centenari que du el títol de Junts recordarem, de què un fragment ha servit per a la felicitació de Nadal de l'escola i que, de ben segur, també cantaran les dues corals del centre: la Trapasons i la Bufanotes. Finalment, i coincidint amb la data exacta del centenari, el proper 10 de juny, se celebrarà l'acte oficial a què assistirà, entre altres autoritats, la consellera d'Ensenyament, la reusenca Meritxell Ruiz.

“Aquesta és una gran festa i volem que els alumnes també hi participin; per això han redactat la carta d'invitació i els més petits, per exemple, han escrit les adreces dels sobres”, explica Tomàs, donant valor a la participació de tota la comunitat del centre en aquesta trobada. Així mateix, s'ha contactat amb exalumnes, alguns de renom a la ciutat, que compartiran les seves experiències amb els estudiants actuals.

Des de l'inici del curs, els alumnes també han vist com apareix i creix un misteriós ou modernista que formarà part d'una altra acció del centenari. I és que l'edifici forma part de la ruta modernista de Reus pel seu valor artístic. Obra de l'arquitecte Pere Caselles, disposa d'una distribució simètrica dels espais per l'originària separació per gèneres i destaca també pel seguiment de les idees higienistes presents en els corrents de reforma pedagògica del moment (gran alçada del sostre a les aules o il·luminació natural filtrada a través de grans finestrals).

Taltavull fa una crida a “un nou estil de convivència que respecti els drets humans”

La missa de la Sagrada Família, un clam unànime per "la dignitat, superant tota diferència i exclusió"

barcelona
 

Eudald Carbonell: ‘No ens extingirem, perquè ens hibridarem’

Igualada
 
la videoteca

La cara d’aquest nadó mostra l’amor per la seva mare

BARCELONA
 
Moments estel·lars de la Costa Brava
Platja d’Aro

Platja d’or i oblit

Castell- Platja d’Aro
 

Una quarta part de la població de la regió fuma diàriament

manresa
 

Els musulmans es manifesten contra el terrorisme

Barcelona
 

Front contra els incívics que embruten Mataró

mataró
 

Ripoll, entre la indignació, la tristesa i la por

ripoll
 

Montserrat guanya un 12,5% més de turistes fins al juny

monistrol de Montserrat