Educació

Educació

Tarragona rebrà una sessió Edcamp

Es tracta d'un moviment que fomenta l'intercanvi de coneixements educatius entre iguals

La jornada se celebrarà l'1 de febrer al Campus Catalunya i serà la primera de les comarques meridionals

Compartir coneixements, aprenentatges i experiències entre iguals en el camp de l'educació. Aquesta és la premissa bàsica del moviment Edcamp, que realitzarà la seva primera trobada a les comarques tarragonines el dia 1 de febrer en una sessió prevista al Campus Catalunya. “Amb una infraestructura mínima, la gent es troba i planteja els temes que vol tractar. És així de simple”, explica Ferran Mas, membre de la comissió organitzadora d'aquesta primera trobada a la demarcació. Nascut als Estats Units ara fa uns 6 anys, el moviment Edcamp fa escassament quatre mesos que s'ha posat a la pràctica a Catalunya després que Mataró rebés la primera d'aquestes jornades, l'octubre del 2016. La iniciativa educativa té el suport de la Fundació Jaume Bofill.

Formalment, l'experiència es basa en un aprenentatge sense jerarquies, i es desenvolupa a través de la conversa i l'intercanvi d'experiències. A diferència d'altres sessions de formació on “no hi ha cap ponent que transmeti una conferència” ni programa definit per l'organització, sinó que són els mateixos participants els que proposen els temes de conversa i debat de la trobada i nodreixen les seves sessions. “No hi ha ningú que dirigeixi”, aclareix Mas, tot i que per cada sessió s'ha previst articular “un relator que s'encarrega de recollir les aportacions” dels presents. Aquesta fórmula horitzontal de compartir aprenentatges, coneixements i experiències educatives es complementa amb els intercanvis que “seguiran a les xarxes”, posteriorment, entre els assistents, segons Mas. “La riquesa de la trobada és la gent que s'aplegui al voltant de la iniciativa”, comenta aquest membre de la comissió organitzadora tarragonina.

Perfil variat de docents

Al respecte de les previsions d'assistents a la primera trobada a la demarcació de Tarragona, Mas afirma que les expectatives marquen “un centenar de persones” i que el perfil de docents participants és variable segons el territori. Quan falten dues setmanes per la trobada, els organitzadors comptabilitzen uns quaranta inscrits en la sessió. Concretament, a la trobada del Campus Catalunya els organitzadors han intentat que sigui “múltiple amb l'esperit que arribi a tots els nivells educatius”.

La trobada Edcamp al Campus Catalunya se celebrarà l'1 de febrer a partir de les cinc de la tarda, moment en el qual es realitzarà l'acreditació i la proposta de temes per part dels participants que hi assisteixin. Un altre dels principis de les sessions és que els assistents poden “votar amb els peus”. És a dir, que es busca dinamisme i interès en la trobada, de manera que els inscrits poden canviar-se de fòrum en cas que aquesta no compleixi les seves expectatives.

La trobada de Tarragona serà la cinquena després que ja s'hagin celebrat aquesta mena de trobades educatives a Mataró, Girona i Barcelona, i el 21 de gener vinent se'n faci una a Montcada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.