Educació

L'ESO avalua les competències bàsiques

Els alumnes de quart curs de secundària es posen a prova

‘Pedra de tartera', de Barbal, en el test de català

Les proves de competències bàsiques han tornat a les aules catalanes després de la polèmica que hi ha hagut els darrers mesos sobre les revàlides que el govern espanyol planejava introduir en l'educació secundària. Més de 69.000 alumnes de quart d'ESO estan duent a terme les proves, que van començar ahir amb els exàmens de llengua catalana, llengua castellana i matemàtiques.

Van engegar amb la competència matemàtica, una prova en què en els últims anys s'han detectat mancances dels alumnes en geometria, matèria que s'ha reforçat als instituts. En l'examen d'ahir, els estudiants van haver de resoldre diversos problemes que, com sempre en aquests casos, estan directament relacionats amb exemples de la vida quotidiana. En el cas d'ahir, els problemes feien referència als animals de companyia, els espectadors de cinema, una compra en una ferreteria i els detalls matemàtics d'un partit de voleibol a la platja.

En la prova de llengua catalana, els alumnes van posar a prova la seva capacitat de comprensió lectora amb un fragment de la novel·la Pedra de tartera, de Maria Barbal, i amb un text sobre els animals domèstics, que va ser alhora el tema sobre el qual van haver d'escriure un text argumentatiu.

Pel que fa al castellà, els estudiants van analitzar un text de Pedro Martín Sánchez i un article periodístic sobre el professor aragonès César Bona, que va ser finalista del Global Teacher Prize, qualificat sovint com el premi Nobel de l'ensenyament.

Els alumnes de quart d'ESO s'enfrontaran avui a la prova de llengua estrangera (majoritàriament anglès) i a la de competència cientificotècnica. Aquesta darrera és el segon any que es fa i molts instituts han intensificat els últims dies la preparació de l'examen per sortir ben parats en els resultats. Les proves, però, tenen un caràcter diagnòstic i serveixen per introduir millores tant globals en el sistema educatiu com concretes en cada centre.

LA XIFRA

69.048
alumnes
de quart d'ESO s'enfronten, entre ahir i avui, a les proves de competències bàsiques.

Recels de les escoles bressol

La Fundació Pere Tarrés, que aplega 38 escoles bressol que atenen 3.020 infants, es va mostrar ahir en contra d'un eventual avançament als dos anys de l'edat de la incorporació dels nens a l'escola. Aquesta és una de les propostes recollides en el projecte Ara és Demà del Consell Escolar de Catalunya i que també s'està debatent en el marc d'un nou pacte educatiu a l'Estat que substitueixi la Lomqe o que hi introdueixi canvis, que s'està tractant al Congrés dels Diputats. La fundació avisa, en un comunicat, que, si es prengués aquesta mesura, es deixarien de sentir les escoles bressol com a “espais educatius”. L'entitat argumenta que, per als nens d'aquesta edat, l'aprenentatge emocional és clau i l'escola bressol és un espai que els dona “seguretat i confiança” i que els permet “desenvolupar les seves capacitats sensorials, motrius i emocionals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses