Educació

ensenyament

Disset multes i denúncies per absentisme escolar, a Girona

Una comissió de seguiment de la problemàtica a la ciutat ha dut vuit casos a la fiscalia, ha endegat sancions per cinc i n'estudia quatre més

Entre els cursos 2010/11 i 2015/16 s'han obert 199 expedients

Una comissió formada per l'Ajuntament de Girona, la Generalitat, centres educatius i cossos policials ha emprès els darrers dos anys accions judicials contra vuit famílies per l'absentisme escolar dels seus fills, ha tramitat i està tramitant cinc sancions administratives pel mateix motiu i estudia quatre casos més. La comissió d'absentisme de Girona ha reforçat les accions contra les absències escolars injustificables regulars (escolars que falten entre sis i quinze dies cada mes) i cròniques (entre setze i vint dies al mes).

Dels vuit casos que s'han dut a la fiscalia, però, només se n'ha admès un a tràmit: el d'un jove que cursava cinquè de primària el curs 2013/2014 i que s'ha reactivat durant el curs 2015/2016 perquè la família no va fer cas del requeriment. Aquest cas està pendent de judici. Els altres set casos eren de joves de secundària que, segons la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Girona, Isabel Muradàs, “estaven molt ben documentats”, però que no van prosperar. Pel que fa a les sancions administratives, les ha emès la direcció general d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) de la Generalitat, a iniciativa de la comissió. Dos casos van activar-se el curs 2015/2016 per absentisme molt greu i s'han resolt com a falta lleu, amb una sanció de 600 euros. Un dels casos era el d'una noia de quinze anys absentista total des de primer d'ESO. L'altre era el d'un noi que es va absentar tot el curs 2015/2016 i que fa poc ha tornat al centre escolar. La comissió d'absentisme té pendent de presentar tres casos més de joves que fan ESO per a la sanció administrativa, en aquest cas del curs 2015/2016. Són el d'un noi de tercer que des de primer no va a l'institut; el d'un de primer que des de l'inici del curs no hi ha anat, i un de segon que des de primer només va a classe dos matins a la setmana. A més, s'està estudiant tramitar quatre casos més.

La tasca de la comissió

L'òrgan té dues taules. Una d'institucional (que es reuneix un cop a l'any) i una de tècnica (amb reunions mensuals). El projecte es va iniciar el curs 2010/2011, i des d'aleshores i fins al curs 2015/2016 s'han analitzat 199 casos diferents. Els casos seguits anualment (alguns s'allarguen més d'un sol període) van ser entre 34 i 39 els primers cinc anys i 80 el curs 2015/2016 (un és el d'una criatura d'infantil). Aquest augment, segons Muradàs, no és degut a un increment de la problemàtica, sinó a una col·laboració més eficient entre la comissió i els centres escolars. Les dades recollides a partir d'una enquesta a 37 centres públics i privats –que van contestar 26 centres, el 70%– indiquen que arriben a ser tractats per la comissió aproximadament la meitat dels casos. Són els més greus. La resta es resolen al mateix centre. En aquest sentit, en el moment de l'enquesta els centres reconeixien 170 casos d'absentisme regular o crònic. En 79 casos les gestions de la mateixa escola van aconseguir millores en l'assistència.

El protocol

El circuit que segueixen els casos gestionats parteix dels controls diaris d'assistència que fan les escoles o de la localització del jove al carrer en horari lectiu per part de la Policia Municipal o els Mossos. Quan es detecta un cas, les escoles avisen la família, fan revisió setmanal i valoren justificacions i fan un pla d'actuació individual en casos d'absentisme regular o crònic. Si és la policia que troba el jove al carrer, l'acompanya al centre i n'informa la família. Si els avisos a la família no resolen el problema, s'apliquen mesures com ara entrevistes de la Policia Municipal amb la família i a vegades amb el jove, i seguiment posterior dels acords presos en l'entrevista.

Els casos que fins aquí no es resolen són els que es tramiten per la via de la sanció administrativa –l'activació d'aquesta mesura per absentisme escolar és pionera al país, segons la DGAIA– o la judicial. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va destacar en la presentació del balanç del programa els bons resultats obtinguts. Madrenas va dir que, tot i que l'actuació té per objectiu últim assolir l'absentisme zero, d'entrada ja contribueix a generar igualtat d'oportunitats als joves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia