Educació

universitats

La UdL engega el protocol per resoldre conflictes

Aprovada la constitució de la comissió que ha de redactar el reglament de mediació, deu mesos després de la tancada d'estudiants

Tornen les pintades i els cartells contra Manso i el rector

El consell de govern de la Universitat de Lleida (UdL) ja ha aprovat, per fi, la creació de la comissió de protocol de convivència, mediació i resolució de conflictes. Aquesta comissió és la que finalment haurà de redactar el reglament que hauria de permetre la resolució pacífica i dialogada de conflictes a la UdL.

Es tracta de la principal promesa que el rector, Roberto Fernández, va fer a les acaballes del conflicte que ara fa deu mesos va esclatar a la Universitat quan un grup d'estudiants i joves que els donaven suport es van tancar al rectorat per protestar contra el fet que la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, impartís classe a la UdL.

Finalment, la comissió estarà formada per nou membres del col·lectiu del personal docent i investigador, és a dir, dos vicerectors, tres persones proposades per la junta de personal acadèmic, tres més designades pel comitè d'empresa del personal docent i investigador, i la directora del Centre Dolors Piera, dedicat a la igualtat d'oportunitats i a la promoció de les dones.

També hi haurà sis estudiants, de manera que tres seran proposats pel Consell de l'Estudiantat i tres més pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i l'Assemblea de Lletres. Finalment, també tindran presència en aquesta comissió dos representants del personal d'administració i serveis (PAS), en concret un funcionari i un membre del personal laboral, segons va acordar el consell de govern.

La comissió tindrà un màxim de cinc mesos per elaborar l'esborrany de protocol i tindrà la possibilitat de disposar d'assessorament extern. En aquest sentit, la mateixa Universitat de Lleida ja va intentar enmig del conflicte de l'any passat que dos mediadors de la casa poguessin trobar-hi solucions, però no va ser possible. Ara aquests o altres experts podran participar, si es demana, en la confecció del protocol.

El rector, Roberto Fernández, preveu que a finals de juliol el resultat es posi a exposició pública de tota la comunitat universitària, que podrà presentar-hi esmenes fins al 22 de setembre. El text haurà de ser aprovat en un claustre ordinari. Aquests terminis fan que el protocol no pugui entrar en vigor fins a finals d'any.

La confecció d'aquest reglament coincideix amb una nova tongada de protestes a la UdL contra Inma Manso, que continua impartint classes amb normalitat. Han aparegut pintades en què es critica que qui representa el govern estigui a la UdL o en què se la qualifica de feixista. També demanen la dimissió del rector. Les protestes, signades per l'Assemblea de Lletres, denuncien accions policials, la política d'immigració o les retallades del govern espanyol.

LA DATA

17
membres
tindrà la comissióque ha d'elaborar el protocol: 9 professors, 6 estudiants i 2 membres del PAS.

Un problema resolt en fals

Una quarantena d'estudiants, la majoria de l'Assemblea de Lletres, i altres joves que no eren alumnes però que els donaven suport van ocupar les dependències del rectorat durant setmanes com a protesta per la presència de Manso com a professora i per l'enfrontament que aquest fet va provocar entre estudiants i la policia que vetllava per la seguretat de la subdelegada, ja que la seva classe ja havia estat interrompuda a crits i insults per grups d'alumnes. La tensió va derivar a mitjan maig del 2016 en enfrontament, l'entrada de la policia a la UdL i una detenció. La tancada es va tancar en fals i sense un acord clar. Quasi un mes després els joves van perdre suports i es van enfrontar amb personal i professors de la UdL i amb periodistes. El rectorat va instar a desallotjar l'edifici i la policia ho va intentar una matinada de principis de juny, però es va trobar el rectorat buit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES