Educació

El dilema de triar escola o institut

Moltes famílies s'angoixen a l'hora d'escollir el centre educatiu dels seus fills

Els pedagogs recomanen analitzar amb calma els pros i contres de cada opció i recorden que la clau de l'educació són els pares

Els valorsde l'escola haurien de ser coherents amb els que la família transmet als fills

El moment de triar escola o institut per als fills és una de les etapes més estressants que toca passar a moltes famílies en el seu paper de pares. En alguns casos, es tracta d'un pas angoixant perquè hi ha posades moltes expectatives en la influència que el centre pot tenir en el futur dels fills. Els pedagogs donen alguns consells per superar el tràngol abans de lliurar la sol·licitud a l'escola o institut a partir de dijous.

Demanar referències

El primer pas a l'hora d'escollir escola és demanar referències a veïns, amics i familiars sobre els centres de la zona. Tot i que cadascú té un criteri i prejudicis propis, la combinació d'opinions de diverses persones pot ajudar a fer-se una idea de l'oferta educativa. Si es té l'ocasió de parlar amb mestres d'aquelles escoles o d'altres, millor.

Recollir informació

Els prejudicis solen ser mals consellers. Per això és millor prendre's el temps que calgui per explorar les escoles del barri o del poble. El web pot ser un bon punt d'inici. Amb només uns quants clics els pares es poden fer una idea aproximada del centre: quina imatge transmet, a quins aspectes dona més importància i quins projectes duen a terme els alumnes. Tor això s'haurà de complementar, però, in situ, en les jornades de portes obertes que organitzen tots els centres. Allà s'explicarà quin és el projecte educatiu de l'escola, quins mètodes fan servir, com funciona l'AMPA i es podran veure les aules i les instal·lacions. És també el moment de conèixer l'equip docent i resoldre tots els dubtes.

Model educatiu

Cada centre té el seu ideari, valors i projecte educatiu, i convé que aquests valors siguin coherents amb els de la família. Les escoles públiques són totes laiques i la majoria de les concertades són religioses. Els pares han de valorar quins valors s'adiuen més amb la seva filosofia i quin mètode educatiu volen per als fills.

Aspectes pràctics

Més enllà dels aspectes educatius, també són molt importants els de caire pràctic. Tenir l'escola a prop de casa fa estalviar temps, és més sostenible i contribueix a la integració dels nens al barri. També és important conèixer com funcionen serveis com ara el menjador i les activitats extraescolars i, naturalment, el cost econòmic de l'escolarització dels fills. Un aspecte a tenir en compte és el de les probabilitats d'entrar al centre desitjat en funció dels punts que es tinguin i la demanda del centre.

Tranquil·litat

La major part dels alumnes entren als centres triats en primera opció, però si això no passa no és cap catàstrofe. La majoria d'escoles catalanes tenen uns bons estàndards de qualitat i, de tota manera, hi ha estudis que indiquen que la família té molta més influència en els resultats acadèmics dels fills que el centre on van. La qualitat de l'escola depèn, a més, de factors difícilment controlables com ara els mestres i companys que et toquen a cada curs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia