Educació

opinió

La música, valor educatiu

Tal com deia el músic i pedagog Zoltán Kodály, “la música és per a tots, la música és per a tothom”, i estaria bé que arribés d'una manera natural als diferents racons de la societat. Però encara estem lluny, tot i que caminem en la bona direcció.

La música com a activitat extraescolar és una disciplina estimada i valorada pels pares com a opció educativa, ja que els valors que se'n desprenen van molt més enllà del simple aprenentatge.

Actualment, gairebé tots el pobles tenen les seves escoles de música, que fan una tasca molt important i, si bé des de la Logse (llei orgànica general del sistema educatiu, 1990) es té la impressió que va fer un gir a la manera de fer, en realitat el que va significar fou prendre consciència de com, quan i per què l'educació musical havia d'arribar als alumnes de totes les edats, als professors i als pares.

Els valors i hàbits del treball grupal prenien protagonisme en la transmissió i adquisició d'aquests. Abans, però, ja hi havia escoles de música que treballaven activament prenent com a mirall escoles de l'estranger i professionals preocupats per la pedagogia es formaven a l'Escola de Pedagogia Musical.

A les comarques gironines, ara per ara, hi ha una xarxa d'escoles de música, ja siguin de titularitat municipal o privada, extensa, i que cobreixen el territori a bastament. A Palafrugell, tenim l'escola de música, que data del 1967, i des del 2015, quan la Generalitat de Catalunya va autoritzar el centre d'ensenyaments artístics de música de grau professional, hi ha un centre on es poden cursar els estudis de grau professional de música.

Hi vam posar el nom de L'Energia , amb la voluntat de preservar la ubicació del que havia estat la central elèctrica de la població, i sobretot perquè L'Energia és llum, és força, és valentia, és potència, és claror, és Música.

L'Ajuntament de Palafrugell va habilitar l'edifici i el va adequar per a tal finalitat, amb un auditori que portarà el nom del músic i professor Frederic Sirés. Val a dir que es va adjudicar l'espai via concurs públic i que paguem un lloguer per ser-hi.

Així doncs, des del curs 2015-2016, estem donant un nou servei per tal de facilitar que els alumnes que vulguin fer els estudis reglats de grau professional de comarques properes puguin fer-ho de manera més senzilla pel que fa al desplaçament i puguin alternar els seus horaris d'ESO o batxillerat amb els de música, i en acabar reben el títol de grau professional. Durant aquest curs tenim 66 alumnes matriculats i 9 que es graduaran enguany.

En poc temps, a les comarques gironines, a més del Conservatori Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, s'han obert L'Energia de Palafrugell i el Conservatori dels Pirineus, amb seu a Puigcerdà. A Figueres s'està pendent que se'n posi en marxa un. Els tres primers formem part de l'Associació de Conservatoris de Catalunya.

A L'Energia tenim autoritzades diferents especialitats, entre les quals podem citar: els instruments polifònics (piano, guitarra...), els instruments d'orquestra, els instruments tradicionals, el cant, la música moderna i el jazz. Un ampli ventall per anar fent camí, i el volem fer amb rigor, il·lusió i professionalitat. Serem competents perquè tenim un professorat molt ben preparat i que creu en el projecte i el suport incondicional de l'AMPA.

Ens agrada pensar que Palafrugell és ja un referent musical amb les diverses corals, grups musicals moderns i de jazz, orquestres, cobles i havaneres. Un bressol de músics on el valor de la música fa que sigui un poble singular. I sí, Sr. Lluís Caballeria, tal com diu en l'entrevista publicada el diumenge 16 d'abril a El Punt Avui, s'ha de garantir l'accés a l'educació musical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona