Educació

La selectivitat resulta fàcil tot i els canvis d’aquest curs

La majoria dels alumnes veuen accessibles els exàmens de català i castellà d’unes proves amb un disseny gairebé igual al de l’any passat

Els estudiants afronten amb neguit el preu de les taxes

La majoria dels alumnes que ahir van començar les proves d’accés a la universitat (PAU) van considerar “fàcil” o “més assequibles” del previst les proves de llengua i literatura catalana i castellana amb què ha arrencat la selectivitat d’aquest any. Els estudiants de batxillerat van respirar alleujats després d’un curs marcat per la incertesa per l’intent de recuperar les revàlides, primer, i pels canvis (finalment petits) en el format de les proves, després.

“Els dos exàmens m’han anat bé”, explicava, asseguda en una de les escasses i cobejades ombres de l’exterior del Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Lucía Fernández, de l’institut Joan d’Àustria, de Barcelona, que no es mostrava gaire amoïnada pel fet que s’hagi reduït el nombre d’assignatures entre les quals poden triar per completar les quatre obligatòries de la fase general (llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera, història o història de la filosofia) i la matèria a escollir entre matemàtiques, llatí, història de l’art / història i fonaments de les arts, i matemàtiques aplicades a les ciències socials.

La portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (Sepc), Mercè Terés, però, va criticar els canvis introduïts al febrer perquè suposen posar en una situació d’“estrès” els estudiants i va exigir, tant al Ministeri d’Educació com a la Secretaria d’Universitats i Recerca, que no hi torni a haver modificacions a mig curs durant els pròxims anys. El Sepc va aprofitar per exigir la gratuïtat de la prova de la selectivitat, les taxes de la qual superen actualment els 100 euros.

Violeta Desislavova, companya de la Lucía, explicava que, durant tot el curs, els estudiants han viscut amb incertesa els canvis en el disseny de les proves, que s’havien de convertir en la revàlida de batxillerat que preveia la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe) i que, per les pressions de les comunitats autònomes, l’oposició, els estudiants i els rectors, es van convertir en un examen pràcticament igual al d’anys anteriors. “A les hores de tutoria preguntàvem què passava amb la selectivitat i els professors ens deien que no tenien gaire informació i que ja ens n’informarien quan es posessin d’acord”, recorda la Violeta, que celebra que, al final, la prova no hagi diferit gaire de la que s’havien preparat.

La Lucía, la Violeta i la Mireia Callejas han preparat les PAU a consciència i, com molts altres joves, han fet un ús intensiu de les biblioteques públiques per fugir del brogit de la llar familiar. Han seguit parcialment els consells dels experts per arribar frescos als exàmens: no deixar temes per a la vigília de la prova i descansar quan toca, però la Mireia confessa que ahir se’n va anar a dormir a les dues de la matinada. “Amb el temps que ens donen a l’institut per preparar la selectivitat no n’hi ha prou”, es justifica.

Totes tres confien que les notes els arribin per cursar els estudis que desitgen (publicitat i relacions públiques, i turisme), però no tenen clar que després puguin pagar-se els estudis, a causa de l’augment del preu de les matrícules dels últims anys. El sistema actual de pagament per trams en funció de la renda familiar els resulta, a hores d’ara, un misteri i la Lucía provarà, abans d’invertir en la universitat, un cicle formatiu de grau superior de la mateixa especialitat, mentre que la Mireia té un pla B preparat per si el grau en turisme que vol fer resulta massa car.

Malgrat els canvis d’aquesta edició, les proves es van fer amb “normalitat”, segons va informar la Secretaria d’Universitats i Recerca. Després dels exàmens d’ahir de català, castellà, anàlisi musical, economia de l’empresa, química, literatura castellana i dibuix tècnic, les PAU, en les qual hi ha matriculats 32.055 alumnes, continuen avui amb les proves d’història o història de la filosofia, llengua estrangera, ciències de la terra i del medi ambient, disseny, matemàtiques aplicades a les ciències socials, electrotècnia, història de l’art/història i fonaments de les arts.

LA XIFRA

32.055
alumnes
s’han matriculat en les proves d’accés a la universitat (PAU) que s’estan fent aquests dies.

‘Incerta glòria’ i la igualtat de la dona, en el test de català

El resultat de la loteria literària a què s’havien d’enfrontar els estudiants en la primera jornada de la selectivitat es va desvelar ahir al matí. En llengua catalana i literatura, va caure l’anàlisi d’un fragment de la novel·la Incerta glòria, de Joan Sales, o bé el text El camí cap a la igualtat real, d’Ana Lluch, sobre la presència de la dona en l’àmbit acadèmic. També es van enfrontar a una bateria de preguntes de comprensió lectora, escrita i de reflexió lingüística sobre la novel·la La plaça del Diamant, de Mercè Rodoreda, i Bearn o La sala de les nines, de Llorenç Villalonga.

En l’examen de llengua castellana i literatura, els estudiants van haver d’escollir entre l’obra El oro de los sueños, de José María Merino, i l’article Buscando a Wally, de Gonzalo Torné, publicat en el suplement El Cultural del diari El Mundo. Pel que fa a les lectures obligatòries, els alumnes havien d’analitzar un poema de Miguel Hernández i la novel·la Últimas tardes con Teresa, de Juan Marsé.

La d’ahir és la primera selectivitat que es fa des que van entrar en vigor les noves normes ortogràfiques de la llengua catalana, fetes públiques l’any passat per l’Institut d’Estudis Catalans, amb la supressió de la majoria dels accents diacrítics com a novetat més destacada. En la correcció, però, s’admetran com a correctes tant els textos escrits amb la normativa actual com amb l’anterior. Per evitar problemes, els textos seran objecte d’una revisió extraordinària.

Publicat a

L’equip de pediatria únic de la Garrotxa compleix cinc anys

L’Equip Pediàtric Territorial de la Garrotxa ha atès més de 260.000 visites aquests primers anys de funcionament

OLOT
 
Successos

Un mort i un ferit de poca gravetat en esfondrar-se l’encofrat d’una obra a Terrassa

Terrassa
 
Cop islamista a Barcelona

Desenes de taxistes homenatgen les víctimes dels atemptats amb ofrenes a Canaletes

Barcelona
 
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Diumenge amb més sol

Barcelona
 
Societat

Unes 200 persones en la 3a trobada transfronterera al port de Tavascan

Lladorre
 

Un motorista ferit greu en sortir de la via a Rellinars

Rellinars
 
Cop islamista a Barcelona

Palma penja la senyera en solidaritat amb Catalunya

Palma
 
Rússia

Set ferits per l’atac d’un home armat amb un ganivet a la ciutat russa de Surgut 

Madrid / Moscou
 
Successos

Ferida greu una nena de vuit anys que va caure quan anava en parapent a Organyà

Organyà