Educació

La regió central busca enginyers

La UPC de Manresa afirma que són titulacions amb feina assegurada

L’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa (Epsem), de la UPC, assegura que cada cop són més les empreses que busquen estudiants acabats de titular, fins i tot quan encara són alumnes. A hores d’ara “tenen feina assegurada”. La sotsdirectora de promoció de la UPC Manresa, Rosa Giralt, destaca que s’ha passat dels 87 convenis signats amb empreses, el 2006, als 226 d’ara. Però malgrat això, “no cobrim la demanda”.

El curs passat, algunes enginyeries, com ara mineria, va tenir només una desena d’estudiants, tot i que el Bages és comarca minera i malgrat que són uns estudis que, a Catalunya, únicament s’ofereixen a Manresa. Per fer girar la truita, es va fer una intensa campanya amb resultats “molt positius”: dues de les titulacions emblema –enginyeria en TIC, que a Catalunya només es fa a Manresa, i la nova enginyeria d’automoció, que només s’impartirà a Manresa de manera pública– han tingut nota de tall, amb més alumnes que places. També ha crescut la demanda de l’enginyeria de mines, amb 24 preinscripcions –xifra que garanteix la continuïtat dels estudis– i els graus industrials (mecànica, química i electrònica).

Les xifres s’han valorat molt positivament, però encara hi ha marge per créixer i empreses que cerquen enginyers.

ISAAC PUIG ENGINYER QUÍMIC

“Tenim un ampli ventall de sortides”

Isaac Puig, de 24 anys i fill del Pont de Vilomara, va estudiar enginyeria química a l’Epsem, del 2010 al 2014. Va tenir la seva experiència laboral durant el darrer curs a Industrial Química Lasem. També ha estat a la farmacèutica Sandoz i a ICL, on va donar suport a la posada en marxa de la nova planta de cristal·lització de sal a Súria. Aquest mes d’abril passat ha entrat a Thor, una química ubicada a Castellgalí.

Per què va estudiar enginyeria química?
Des de l’institut vaig trobar molt interessant tot allò relacionat amb la química i era capaç de comprendre-la amb facilitat, així que ben aviat vaig saber cap on aniria dirigida la meva carrera. El fet de tenir a Manresa una universitat on impartien aquest grau va ser determinant per decantar-me per enginyeria química envers química orgànica, l’altra opció que tenia en ment.
Hi ha sortides laborals?
Com a enginyers tenim un ampli ventall de sortides, ja que tenim formació per exercir la nostra professió en diverses posicions: des del disseny de maquinària industrial fins a formar part d’un equip d’investigació de nous productes químics. Un cop s’ha obtingut la titulació no és tan difícil trobar feina, com molta gent es pensa... Hi ha una gran oferta d’empreses temporals que busquen enginyers acabats de titular. El que és més complicat és trobar una posició estable. Però aquest fet pot ser avantatjós per a l’enginyer, ja que tenir l’oportunitat de treballar per a diferents empreses en curts períodes fa que s’adquireixi una gran capacitat d’aprenentatge i experiència en un període curt de temps.
Per què creu que hi ha pocs estudiants en els graus d’enginyeria?
Per dues raons. Una, perquè possiblement no coneixen l’àmplia varietat de llocs de treball que un enginyer pot ocupar. I l’altra, perquè no es veuen capaços d’aconseguir-ho, ja que pensen que es tracta d’una carrera amb un alt grau de dificultat.
Cal més promoció? La UPC Manresa l’ha intensificat.
Penso que la difusió a través dels mitjans de comunicació és bona i serveix per atraure una gran quantitat de joves. Potser s’hauria d’intensificar la promoció dels estudis als instituts de la comarca i l’entorn per fer saber als alumnes l’extensa possibilitat d’estudi que tenen a Manresa.
Són carreres amb més nois que noies...
Penso que és una tendència que canviarà en el futur, ja que cada cop hi ha més dones en càrrecs amb poder, tant en el món empresarial com en la nostra societat.

CLARA SIMON ENGINYERA DE MINES

“Va ser fàcil trobar feina”

La cardonina Clara Simon, de 29 anys, va fer la doble titulació d’enginyeria tècnica de mines i enginyeria tècnica industrial en química a la UPC de Manresa i, posteriorment, va estudiar enginyeria de mines. Van ser sis anys d’estudis (del 2006 al 2012) que li han valgut per treballar al Regne Unit i ara a França, en una empresa de minerals industrials (Imerys).

Va ser fàcil trobar feina?
Vaig trobar la meva primera feina quan encara estava estudiant i l’empresa es va esperar uns mesos que acabés la carrera. Va ser molt fàcil. Allò era el 2012, quan la indústria metàl·lica estava en el seu millor moment i es necessitaven enginyers de mines a tot arreu. Aquesta segona feina m’ha costat una miqueta més, però en els últims vuit mesos el sector està fent una repuntada i abans de decidir-me per Imerys vaig tenir tres ofertes de feina sobre la taula. Si estàs disposat a viatjar, a viure lluny de casa i en rotacions, no és difícil trobar feina com a enginyer de mines. Si, en canvi, vols viure a Catalunya o a Europa, s’ha de tenir paciència i fer-te conèixer. La mineria és una indústria molt petita on et pots fer un nom bastant ràpid.
Per què creu que les enginyeries tenen pocs estudiants?
Perquè s’ha de pensar. Sense desmerèixer cap titulació ni cap professional, però hi ha carreres que potser són més de memoritzar i no requereixen tant esforç en l’etapa universitària.
Va estudiar a la UPC de Manresa, què en pensa?
L’oferta de la UPC és molt bona i és una de les millors universitats del país pel que fa a enginyeries, no té res a envejar a d’altres universitats de l’Estat espanyol o d’Europa. Potser l’oferta s’hauria de mostrar en època de l’ESO, que és quan encara estàs decidint entre lletres o números. És en aquesta franja quan es pot convèncer que l’enginyeria no és difícil ni impossible, al contrari; són uns estudis bastant divertits i molt agraïts. I això mateix també passa després, quan t’incorpores al món laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia