Educació

Crítiques a la renovació dels concerts escolars

La comunitat educativa critica la segregació als centres concertats

La signatura de la resolució seria al març

La Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac) va titllar ahir de “pas enrere” la renovació dels 1.956 concerts educatius en les etapes d’infantil i secundària en la lluita contra la segregació dels alumnes per raons socioeconòmiques i de gènere. Per aquest motiu, gran part de la comunitat educativa –la Fapac, la Fapaes, el sindicat Ustec-STES, l’associació de mestres Rosa Sensat i sindicats d’estudiants– han sumat esforços amb la CUP i Catalunya en Comú-Podem per evitar la signatura de la resolució dels concerts educatius, autoritzada en el darrer Consell de Ministres i que es podria fer efectiva la primera quinzena de març. En aquest sentit, el portaveu d’Ustec-STES, Ramon Font, va dir que encara hi ha “un marge de maniobra” abans no se signi la resolució, que aprofitaran per intentar que “no es renovi el concert educatiu a les 16 escoles d’elit que segreguen per sexe”. La Fapac va mostrar la seva preocupació per la renovació dels concerts educatius recordant que, si es fa efectiva la separació educativa per motius socioeconòmics i de sexe s’allargarà quatre anys més. Ara la comunitat educativa s’ha proposat crear “un espai per impulsar mobilitzacions” amb l’horitzó posat l’any 2020, quan s’ha de renovar el concert amb les escoles de primària, va anunciar Font.

La presidenta de la Fapac, Belén Tascón, va criticar alhora el que defineix com un “atac al model lingüístic a l’escola catalana” per l’anunci també posterior al Consell de Ministres d’incloure una casella en el formulari de matriculació als centres educatius per poder escollir el castellà com a llengua vehicular. Tascón va considerar que aquesta mesura és “una cortina de fum” que amaga la renovació dels concerts educatius.

LA FRASE

La renovació dels concerts educatius és un pas enrere en la lluita contra la segregació escolar
Belén Tascón
presidenta de la fapac

Ajornada un mes la preinscripció del curs vinent

El Departament d’Ensenyament va anunciar que s’ajorna un mes el procés de preinscripció escolar del curs 2018/2019 en les etapes d’infantil, primària i secundària, de manera que s’iniciarà a finals de la primera setmana o la segona d’abril. La decisió de reduir gairebé un mes el calendari de preinscripció, tal com justifica la mateixa conselleria, respon a “la demanda reiterada de diversos sectors de la comunitat educativa” i ja va ser comunicada fa uns dies als representants dels municipis. Així, la mesura “facilitarà que un nombre més gran d’alumnes nouvinguts o que es trobin situacions de canvis, per exemple de domicili, puguin participar en el procés de preinscripció de manera ordinària”, explica Ensenyament. També es redueix el temps d’espera –un mes– entre la preinscripció i la matricula definitiva, reduint-ne l’angoixa que genera. Tant la Fapac la Ustec-STES van coincidir a dir que “no és un problema, ja que el calendari de matriculació es podrà portar a terme sense problemes”. D’altra banda, s’incorporarà com a novetat la realització de la preinscripció als cicles formatius de grau superior d’FP per via electrònica i s’eliminarà la preinscripció en paper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia