Educació

El TC anul·la les ‘beques Wert’ per escolaritzar en castellà

El Constitucional estima de forma parcial el recurs presentat per la Generalitat contra la Lomqe

Ensenyament ha rebut 154 peticions de pares, de les quals se n’han aprovat només 50

En plena voràgine política i mediàtica arran de l’últim intent del govern del PP de qüestionar el model educatiu català, el Tribunal Constitucional (TC) va fer pública ahir una sentència que estima de forma parcial el recurs presentat per la Generalitat contra la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomqe) –la famosa llei Wert– i anul·la el procediment ideat per l’exministre per garantir l’escolarització en castellà en centres privats. En concret, el TC es refereix a tres apartats de la disposició addicional 38a 4c, dirigida especialment a Catalunya, que atorgaven a l’Estat la capacitat administrativa, a través de l’Alta Inspecció d’Educació, no només de decidir sobre l’escolarització en castellà dels alumnes que així ho demanessin, sinó també d’assumir el cost que aquesta escolarització comportés si s’havia de fer en un centre privat per falta d’oferta pública. Aquesta maniobra introduïda a la Lomqe i ara tombada pel Constitucional es va batejar en el seu dia com a beques Wert i es va estimar que tindria un cost de 6.000 euros per alumne que l’Estat descomptaria després al Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

La sentència del TC considera que “el sistema dissenyat per la llei per garantir l’ensenyament en castellà amb fons públics no respecta el repartiment de competències entre l’Estat i la comunitat autònoma”. El TC recorda que l’Estat “només té competències normatives” i que el “procediment d’execució substitutòria” que preveu la llei és “injustificat”, “envaeix competències assumides per la Generalitat i vulnera el règim lingüístic de l’ensenyament a Catalunya”.

Segons el Tribunal, el procediment dissenyat a la Lomqe “excedeix” tots els límits de l’Alta Inspecció d’Educació ja que no només “habilita l’Estat a intervenir” sinó que “no es proporciona a la comunitat autònoma cap canal per manifestar el seu punt de vista com a administració responsable de la programació educativa”. Des d’aquest punt de vista, la sentència deixa ben clar que les atribucions que s’atorguen a la inspecció “envaeixen competències” de la Generalitat.

La Generalitat va presentar recurs contra la llei Wert el 6 de març de l’any 2014. Des de l’any 2014, el Departament d’Ensenyament ha rebut 154 peticions de pares per escolaritzar els seus fills en castellà, de les quals, segons van confirmar ahir fonts del departament, només se n’han aprovat 50. Fins ara, però, segons van corroborar les mateixes fonts, el ministeri no ha descomptat cap partida pressupostària per aquest concepte. De fet, aquestes beques havien estat paralitzades per decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), que va ordenar que no es fessin efectives mentre no es resolgués el recurs de constitucionalitat presentat per la Generalitat.

Més aspectes

A banda de tombar les beques Wert, el TC també declara inconstitucional la disposició final 7a bis, que atribuïa a l’Estat la capacitat d’establir, via reglament, les bases per a una educació plurilingüe des del segon curs d’educació infantil fins al batxillerat. I considera igualment que la nova configuració de l’estructura de les assignatures que fa la Lomqe “limita la capacitat de les comunitats autònomes de complementar els continguts bàsics”.

Finalment, la sentència, aprovada per unanimitat i de la qual ha estat ponent el magistrat Fernando Valdés Dal-Ré, estableix que és constitucional que l’Estat pugui fixar els criteris d’admissió als cicles de grau mitjà i superior d’FP quan l’oferta sigui inferior a la demanda.

El sistema dissenyat per la llei no respecta el repartiment de competències entre Estat i autonomia
Excedeix tots els límits de l’Alta Inspecció d’Educació i habilita l’Estat a intervenir
El procediment envaeix competències assumides per la Generalitat i vulnera el règim lingüístic
Sentència del TC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El vi badaloní de Sant Jeroni

Badalona
GIRONA

El caos a Rodalies afecta veïns i visitants de la mostra floral

GIRONA
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Reforma integral del pàrquing a la Corxera, amb tarifes toves

SANT FELIU DE GUÍXOLS
MEDI AMBIENT

Plantats 500 ceps terrassencs més a la finca de Mossèn Homs

TERRASSA
LA CRÒNICA

‘Ace’ i partit al paternalisme tennístic

MEDI AMBIENT

Calella deixa en mans de la natura la recuperació de la sorra perduda a la platja de Garbí

CALELLA
GIRONA

L’Ajuntament es queixa de falta de recursos extra per executar els projectes dels fons Next Generation

girona
SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona