Educació

“Molts nens no parlaran mai català”

josé luis muñoz i marta navarro Director i presidenta de l’AMPA dels Salesians Badalona

José Luis Muñoz és el director de l’escola Salesians de Badalona, un centre que acull una gran diversitat d’alumnes, ja que hi aterren menors de tots els barris de la ciutat. El cent per cent dels nens i nenes que arriben a P-3 parlen castellà, assegura Muñoz. En canvi, el percentatge d’alumnes que es matriculen als Salesians i que porten el català ben après de casa és molt petit, potser d’un deu per cent. “Sense l’actual model d’immersió lingüística –afirma convençut– aquestes criatures mai arribarien a parlar els dos idiomes i, per tant, els estaríem negant oportunitats de cara al futur.” Al seu costat, la presidenta de l’AMPA, Marta Navarro, subscriu cadascuna de les paraules de Muñoz. Tots dos recorden que el castellà, a banda de l’aprenentatge a l’aula, l’escolten per multitud de canals, ja sigui la família, la televisió, els llibres que tenen a casa... Per això el director del centre s’atreveix a dir que l’opció de repartir les dues llengües al cinquanta per cent “estaria bé si tota la realitat d’aquests alumnes fos bilingüe en aquesta mateixa proporció”.

D’altra banda, tots dos comparteixen el convenciment que segregar l’alumnat en funció de l’idioma que parlen, o de qualsevol altre motiu, “és l’error més gran que es pot cometre”. Defensors a ultrança de qualsevol mesura que fomenti la cohesió social, opinen que l’actual model d’escola catalana vetlla precisament per garantir aquest fet. A més, sospiten que el govern del PP, en cas de tirar endavant la mesura, “crearia un problema on no n’hi ha, a més de la dificultat que suposaria organitzar el dia a dia de l’escola”, subratlla el seu director.

En aquesta escola de Badalona, a la qual 900 famílies confien l’educació dels seus fills, només un parell van sol·licitar el 25% d’hores en castellà. Ni tan sols es van adreçar al centre. Van signar uns papers en una paradeta i el cas va arribar a la Generalitat. “Quan vaig parlar amb ells van entendre que allò no tenia sentit”, revela Muñoz. Marta Navarro, per la seva banda, confia que el PP rectifiqui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia