Educació

Educació

Imant per repel·lir la segregació escolar

S’estén el programa Magnet d’aliances entre un centre educatiu i una institució de prestigi

El pla s’ha demostrat eficaç per atraure famílies a escoles estigmatitzades

La segregació escolar és “la disfunció més greu del nostre sistema educatiu, i l’hem de combatre.” Així de contundent es mostrava dijous el director de la Fundació Jaume Bofill, Ismael Palacín, durant la presentació de l’extensió del programa Magnet, un projecte que ja ha demostrat la seva eficàcia a l’hora de prestigiar cinc escoles i instituts que estaven estigmatitzats i que la Fundació Jaume Bofill, el Departament d’Ensenyament, la Diputació de Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona i l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) pretén estendre a un total de 45 d’aquí a l’any 2020.

La idea, provada amb èxit als Estats Units, és posar en contacte centres d’aquells dels quals fugen les famílies per prejudicis amb institucions culturals o científiques de reconegut prestigi com el Macba, el Centre de Recerca Matemàtica o la Filmoteca de Catalunya, perquè s’aliïn per fer un projecte educatiu singular i innovador a l’escola que en millori les dinàmiques i atregui famílies de tot tipus.

Els resultats preliminars de l’avaluació del programa en els cinc centres pilot han estat concloents. En una de les escoles, per exemple, s’ha passat de tenir un 12% de mares amb estudis superiors l’any 2010 a tenir-ne el 48% el 2014. En una altra, el nombre d’assistents a la jornada de portes obertes era de 10 el curs 2012/2013 i de 74 en la d’enguany.

Tot plegat suposa una millora en l’aprenentatge dels alumnes, amb una distribució dels alumnes més equilibrada, que millora la cohesió social. Aquest curs s’incorporaran nou centres al pla i el vinent, quinze.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia