Educació

Pla pilot a Salt d’un model educatiu a temps complet

Educació 360 vol integrar tots els espais d’aprenentatge per mitjà d’aliances entre els agents educatius

L’acte de presentació del programa a la Coma Cros va reunir prop de 150 persones

“Educació 360 és una nova mirada educativa, una mirada de 360 graus que posa en el centre l’infant i té en compte totes les seves dimensions.” Així va definir el programa Educació 360. Educació a temps complet el director de l’Aliança Educació 360, Carles Barba, durant la presentació pública d’aquesta iniciativa a l’auditori de la Coma Cros de Salt, un acte que va reunir prop de 150 persones, representants de diferents sectors. I és que Salt és una de les onze poblacions de Catalunya on es desenvoluparà un pla pilot d’aquest ambiciós projecte, que pretén, bàsicament, posar fi a la dicotomia de l’aprenentatge de dins i de fora de l’aula i vetllar perquè tots els infants tinguin les mateixes oportunitats de participar en activitats extraescolars. L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, va expressar la satisfacció pel fet que la població prengui part en un projecte pioner que aposta per l’educació en el sentit ampli de la paraula.

Educació 360 està basat en cinc idees bàsiques. En primer lloc, proposa vincular el temps lectiu i el no lectiu dins de l’escola i ampliar i fomentar els aprenentatges que es donen en altres espais educatius, com ara entitats de lleure, escoles de música i museus. Estudis nacionals i internacionals conclouen que les oportunitats educatives més enllà del temps lectiu contribueixen a un millor èxit educatiu. La segona idea és integrar els aprenentatges que s’assoleixen en els espais d’horari no lectiu de l’escola –temps del migdia, extraescolars i casals d’estiu– per construir itineraris d’aprenentatge personalitzats. La tercera idea planteja impulsar una estratègia d’equitat i d’igualtat d’oportunitats en l’accés a les activitats extraescolars. Tal com funcionen ara, aquestes són un àmbit de fortes desigualtats, segons es va destacar ahir. La quarta idea parteix de la base que els recursos educatius existents dins de la comunitat –iniciatives socials, esportives i culturals– estan poc reconeguts i desconnectats entre si i amb l’escola. I Educació 360 defensa una acció coordinada a través d’aliances entre els agents. Finalment, s’aposta perquè l’aprenentatge extraescolar formi part de la política pública d’educació i s’habilitin beques i subvencions. A les comarques gironines, hi ha un grup que coordina el desplegament del projecte. Està format per Moviments de Renovació Pedagògica de Girona, CCOO, Fundesplai, la Coordinadora d’AMPA de Salt i la Fundació Ser.Gi.

LES FRASES

El fet de ser la primera població de la demarcació que fa aquesta prova pilot ens omple d’orgull
Jordi Viñas
alcalde de salt
Proposem una nova mirada: posar el noi en el centre del sistema educatiu i pensar en totes les seves dimensions i no només en l’escola
Si volem que el canvi sigui sistèmic, hem de fer que el nou model entri a l’agenda del govern
Carles Barba
director de l’aliança educació 360


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.