Educació

ASSUMPTA PLA

DIRECTORA DE L’INSTITUT LLUÍS DE PEGUERA DE MANRESA, QUE FA 90 ANYS

“Al Peguera venia gent de tota la comarca a classe o a examinar-se”

És l’institut més antic del Bages, del 1927, i enguany han fet un munt d’activitats per celebrar-ho. Durant la Guerra Civil va ser un hospital i també s’hi van fer consells de guerra

Què significa per a Manresa i la comarca complir 90 anys?
El Lluís de Peguera és com un referent per a la comarca perquè en aquells moments no hi havia instituts. Aquí s’hi havia de fer una plaça amb un monument i al final l’Ajuntament va decidir que seria un grup escolar. Hi venia gent de tota la comarca a estudiar i de Manresa gairebé hi ha passat tothom, si no a fer classe a examinar-se, fins que va començar a créixer la ciutat i als pobles del voltant s’hi van fer altres instituts. Tenim constància que s’hi va examinar el Martí i Pol i altra gent coneguda.
És el més antic de la comarca?
Sí, és del 1927 i hem mirat d’anar-nos adaptant a les èpoques. Que la gent no es pensi que estem endarrerits.
Al revés, si hi són de tants anys és que s’han adaptat.
Aquesta és la nostra filosofia i la idea dels equips directius que han anat passant; adaptar-nos a les èpoques i moments històrics. Això ens ha donat experiència, avançar i no quedar-nos només en el passat. Per nosaltres el passat és important perquè no estaríem on som. Hem recollit tot el positiu que hi havia i hem procurat tirar endavant millorant a partir de les experiències viscudes.
Quins moments claus històrics ha viscut l’institut?
Durant la Guerra Civil es va tancar i va passar a ser un hospital i a la sala d’actes s’hi van fer consells de guerra que havien arribat a decretar penes de mort. Va ser l’època fosca i sobta una mica. Cap allà als anys 1999 i 2000 hi va haver una baixada d’alumnat molt gran i va ser un moment que l’institut es va replantejar què volia fer. I vam emprendre una visió reformada de com volíem les coses i va començar un procés d’innovació que continuem en l’actualitat: estar a l’Escola 21, a la xarxa de competències bàsiques, amb les tecnologies...
Com definiria l’institut?
Estem interessats en el que és innovació pedagògica, no innovació per innovació perquè sigui moda, sinó com a servei al client, perquè cada vegada hi hagi una atenció més personalitzada, un ensenyament més contextualitzat i que tingui més interès per l’alumnat. Aquest és diferent i, per tant, necessita unes coses diferents. Estem posant molt d’interès en la pedagogia àgil i innovadora que ja fa des del segle XIX que s’està dient... Pel que fa a les noves tecnologies, funcionem amb un projecte 1x1 des de fa deu anys, en què l’alumnat ve amb ordinador, i també treballem els valors i l’atenció conscient, amb un programa de mindfulness que estenem a tot l’alumnat del centre. Procurem mantenir un equilibri entre les noves tecnologies, els coneixements i el desenvolupament personal, que és la base de qualsevol educació. Sobretot atenció a les famílies i que hi hagi més personalització en l’atenció a l’alumnat. De mica en mica ho anirem aconseguint.
Quants alumnes tenen?
Entre 900 i 1.000 alumnes. Hi ha quatre línies d’ESO, sis de batxillerat i dues de batxillerat nocturn. També tenim l’especialitat d’arts de dibuix i arts escèniques que altres instituts no tenen, el programa Batxibac i molts projectes com les escoles verdes, solidàries, entre altres.
Alguna cosa que falta, alguna reivindicació?
Es pot millorar molt en les noves tecnologies i la diversitat a l’aula. Per això s’ha d’anar a una manera de fer més personalitzada, però en haver-hi molts alumnes ho dificulta. Hi la típica queixa de falta de mitjans, però si no hi ha un canvi d’actitud i de voler fer una cosa millor els mitjans no són el principal. Però sí que quan comences a voler fer canvis estructurals i d’organització arriba un punt que els mitjans són imprescindibles. I sí que necessitaríem més personal i pressupost, allò típic que demana tothom. Que amb menys nens a l’aula, més pressupost i més professorat ja s’arreglaria i es milloraria l’educació? No, perquè és molt important l’actitud i la professionalitat del professor.
Quant fa que és directora?
Aquest serà el setè any, però ja era a l’equip directiu abans. Fa 17 anys que soc a l’institut. T’ho acabes sentint teu i hi ha un vincle afectiu perquè has vist tot el procés i fa que hi posis més esforç, ganes i entusiasme.
Què han preparat per celebrar els 90 anys?
Vam començar a l’octubre. El dia 8 de 1927 va obrir les portes, però ara coincidia en diumenge, i ens van fer un pastís i una mica de celebració. A la inauguració del curs escolar vam convidar dos físics de Manresa, el Xavier Obradors i l’Ignasi Ribas; hem fet una exposició dels 90 anys a la Biblioteca del Casino; la mostra de projecte Peguera’s Night; el dia de l’esport; una representació d’El petit príncep; per Sant Jordi es va ballar una sardana del Peguera que va fer el músic Jaume Rius i ara estem amb l’espectacle de cloenda que s’ha de fer el 4 de maig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES