Educació

Vaga contra la repressió i l’alt cost de la universitat

Els estudiants tornen a sortir al carrer en una aturada amb un seguiment desigual i marcada per l’excepcionalitat política

Els sindicats avisen que sortiran al carrer tantes vegades com calgui

Els estudiants van tornar a sortir al carrer ahir en una jornada de vaga i manifestacions arreu del país que va tenir una reivindicació doble: la protesta contra la repressió de l’Estat espanyol contra Catalunya i la reclamació de l’abaratiment d’un 30% del preu de les taxes universitàries, tal com va aprovar el Parlament.

La jornada de mobilitzacions havia començat la vigília amb aturades de classes a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’accés a la qual va ser bloquejat amb talls de carreteres tant dimecres com ahir. La vaga va continuar ahir a secundària (amb poca incidència) i a les universitats amb un seguiment desigual.

Així ho recollia la secretaria d’Universitats i Recerca, que informava que a la Universitat de Barcelona (UB), l’activitat docent es va suspendre completament a la Facultat de Filosofia, on els accessos estaven bloquejats. A les facultats de Dret, Educació i Farmàcia el seguiment de la vaga va ser majoritari, mentre que a la resta de facultats la incidència va ser escassa.

A la UAB, la vaga va ser seguida àmpliament a sis facultats: Ciències de la Comunicació, Dret, Ciències Polítiques i Sociologia, Traducció i Interpretació, Filosofia i Lletres, i Ciències de l’Educació. A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) hi va haver normalitat, mentre que a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el seguiment de la vaga es va concentrar al campus del Poblenou, on es van fer menys de la meitat de les classes programades, i al campus de la Ciutadella, on es va suspendre l’activitat acadèmica fins a les onze del matí, ja que els accessos als edificis estaven bloquejats.

El seguiment desigual de la vaga, la multiplicitat de les reivindicacions i, probablement, la saturació de manifestacions dels últims mesos van fer que les manifestacions dels estudiants fossin menys nombroses que en ocasions anteriors. La de Barcelona, la que va convocar més gent, va aplegar prop de 2.000 estudiants, que van sortir de la plaça Universitat a les dotze del migdia i van acabar a la plaça de Sant Jaume.

El caràcter pluritemàtic de la manifestació va quedar clar de seguida amb les pancartes, ensenyes i banderes dels estudiants, que reivindicaven des de l’educació pública fins a l’alliberament dels presos polítics. Fins i tot, tal com havien demanat les organitzacions estudiantils, es van incloure a la mobilització els drets de les lesbianes, ja que ahir era el Dia Internacional de la Visibilització Lèsbica.

La marxa fins a la plaça de Sant Jaume va transcórrer sense incidents, sota un sol preestiuenc i amb els estudiants cridant consignes ja clàssiques del moviment estudiantil com ara No a la privatització, i Els carrers seran sempre nostres, que van combinar amb clàssics de l’independentisme dels anys vuitanta com ara la cançó que diu No volem ser una regió d’Espanya... i lemes de molta actualitat com per exemple Llibertat presos polítics, No al 155, A l’escola es parla català i Aquest edifici serà una biblioteca, just en el moment de passar pel davant de la comissaria de policia de la Via Laietana.

Tot i la poca afluència d’estudiants a la manifestació comparada amb les protestes al carrer d’ocasions anteriors, la portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Mercè Terès, va assegurar que “els estudiants tornaran a prendre els carrers per defensar l’educació pública i la República catalana” sempre que calgui.

A Girona, la vaga va mobilitzar mig miler d’estudiants, que, sortint des de dos punts diferents de la ciutat, van concentrar-se davant la Delegació de la Generalitat. Des d’aquest punt es va anar conjuntament fins a la Subdelegació del Govern espanyol, units per la pancarta Lluitem i construïm l’educació que volem.

L’únic incident remarcable de la jornada es va donar a la Facultat de Dret de la Universitat de Girona (UdG). Un grup d’estudiants van posar contenidors a l’entrada. Una acció que va ser criticada pel seu degà, Albert Ruda, que va demanar al rector, Joaquim Salvi, que “prengui mesures”. Ruda, en una piulada, va qualificar els autors de “feixistes”: “Fins quan hem de suportar aquesta xusma a la universitat”, deia la piulada. A la Facultat de Lletres es van col·locar tanques, però en cap cas es va impedir l’accés a l’edifici.

El seguiment de la jornada de vaga d’ahir, i segons fonts de la UdG, va ser important en la majoria de centres. Mentre que a les facultats de Lletres, Turisme, Educació i Psicologia, Ciències, Dret i Ciències Econòmiques i Empresarials no es va dur a terme activitat acadèmica, a Infermeria, Medicina i a l’Escola Politècnica, es van fer amb normalitat les classes, amb la presència del 80% de l’alumnat. La vaga va tenir el suport del rectorat.

A Lleida, la vaga va tenir molt poca incidència a la Universitat de Lleida (UdL) perquè ahir s’hi celebrava la festa major de l’estudiantat i només hi havia classes fins a les onze del matí. A la Universitat Rovira i Virgili (URV), segons la secretaria d’Universitats i Recerca, el seguiment de la vaga va ser majoritari als campus Bellisens i Sescelades, mentre que a la resta de centres, l’afectació va ser baixa o nul·la en el cas de la facultat de Turisme i Geografia. La manifestació de Tarragona va aplegar unes 200 persones.

LA XIFRA

2.000
estudiants
van participar en la manifestació al centre de Barcelona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva