Educació

Idees d’alumnes d’ESO per a una Banyoles millor

En el projecte TONI d’aquest any s’hi han presentat propostes de 18 equips, una de les quals consisteix a fer servir ADN de meduses per il·luminar la vora de l’estany

Des de fa cinc anys, alumnes d’ESO dels centres de secundària de Banyoles elaboren projectes socials, arquitectònics o urbanístics per aplicar a la seva ciutat. És un treball de l’assignatura d’emprenedoria que, un cop acabat, presenten en públic. Durant el procés, els alumnes i els seus professors han escoltat els suggeriments dels tècnics i regidors del consistori, que els orienten sobre les mancances o les problemàtiques que tenen detectades. S’anomena projecte TONI, que vol dir Tenim Oportunitats, Necessitem Idees, però en realitat són unes sigles a tall d’homenatge a Toni Carmona, professor de l’institut Pla de l’Estany que va morir fa sis anys.

Els projectes s’elaboren en equips d’entre tres i cinc nois i noies, supervisats per un professor. Aquest any n’hi han pres part 18, amb idees per solucionar, per exemple, la reducció d’espera de visites mèdiques; condicionar un espai d’oci per a joves, obrir més zones de bany públiques, cobrir amb tendals el bowl del flamant parc de patinatge perquè no es converteixi en una piscina...

Llum de medusa

La idea més original ha estat probablement un sistema inèdit per il·luminar millor la vora de l’estany: aplicar a les plantes ADN de meduses, que farien que les fulles s’il·luminessin de nit.

Implicació

“Volem que els mateixos joves mirin la ciutat i aportin idees, és un projecte amb molt valor”, deia la regidora d’Educació, Ester Busquets, durant la presentació dels treballs que es va fer aquesta setmana a l’auditori de l’Ateneu. Després de cinc edicions es pot ben dir que el TONI està totalment consolidat. Si bé les propostes no es tradueixen en accions –encara que sí que serveixen d’orientació als responsables municipals–, la iniciativa fa que els banyolins més joves –si més no, una part d’ells– se sentin més seva la ciutat.

A una altra escala, la iniciativa es fa també en els cursos superiors de primària, amb el títol de Banyoles ets tu. Les propostes d’aquest any de la mainada es donaran a conèixer d’aquí a poc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona