Educació

El síndic manté que l’escola garanteix el pluralisme sense adoctrinament

L’informe de la Sindicatura minimitza les irregularitats en la docència sobre l’1-O

Els continguts dels llibres de text són dins de l’ordenament jurídic

Un informe del Síndic de Greuges avala el sistema educatiu català, pel que fa al respecte del pluralisme i l’absència d’adoctrinament. El síndic Rafael Ribó va encarregar un estudi amb totes les queixes i possibles irregularitats que havien arribat tant al Departament d’Ensenyament com al Ministeri d’Educació arran dels fets de l’1-O i de la repercussió que va tenir a les classes. L’informe ha detectat només una desena d’irregularitats entre els 174 cassos estudiats, de manera que conclou que l’escola catalana garanteix el pluralisme i no adoctrina.

Del total d’incidències presentades davant la sindicatura, només un 5,7% contenen actuacions irregulars. Les dues més greus són el repartiment entre els pares i mares de l’escola d’una circular interna del Departament d’Ensenyament, que va ser feta pública a les famílies, i la presència de banderes estelades en una altra escola.

Aquestes són les dues incidències més greus, entre les pràctiques denunciades per famílies o mestres, que no es consideren cap irregularitat. Només un 6,3% de les queixes es defineix com a “mala praxi” que caldria revisar, fet pel qual el síndic recomana a Ensenyament elaborar un decàleg amb instruccions sobre el tractament de la situació política i materials didàctics sobre com abordar temes polèmics a les aules.

Dels 4.800 centres educatius de primària i secundària repartits pel territori només s’han recollit queixes en 134. Les crítiques per presumpte adoctrinament “són escassíssimes”, assegura el sindic. Altres males pràctiques van ser la distribució d’un comunicat de vaga o la simulació d’una votació de l’1-O. D’altres casos estudiats amb detall, i que no tenen consistència, són la recomanació d’usar una samarreta groga per a determinades activitats. Era una indumentària anterior promoguda per l’AMPA i identificava millor tots els infants, malgrat que el denunciant creia que pretenia promoure el groc de protesta.

Un 23% de les queixes rebudes no eren ni verificables, perquè no tenien cap consistència. Un altre 21% no han pogut ser verificades perquè formaven part d’anònims o es referien a fets ocorreguts en altres espais extraescolars. En algun cas, el síndic recorda que es va acusar els professors de demanar als alumnes que vestissin amb una estelada, quan en realitat se’ls va demanar que vestissin la samarreta de l’escola, que incloïa una petita senyera.

L’informe s’ha mantingut al marge dels casos judicialitzats de Sant Andreu de la Barca i la Seu d’Urgell. Pel que fa als llibres de text, l’informe ha analitzat 3.000 pàgines de 14 manuals de cinquè i sisè de primària. Només en un 1,8% del contingut hi pot haver observacions a millorar i 11 frases o expressions susceptibles de ser adoctrinant. L’entitat denunciant, AMES, se’n queixava de 35. En realitat, es tracta de donar més atenció a aspectes de la història o l’organització social de Catalunya i l’Estat que a d’altres. L’informe no veu clar que les 11 expressions siguin alliçonadors, “tenint en compte el debat intern que genera entre la comunitat científica d’historiadors”.

El síndic alerta que la “por” amb què els docents han hagut d’afrontar les explicacions sobre l’1-O impliquen un “risc per a l’educació i un atemptat al dret dels infants a ser educats en llibertat”. El temor a explicar l’actuació policial va portar molts centres a no parlar-ne, un fet que no contribueix a la formació dels valors entre els joves.

LA FRASE

Tenim una escola amb un gran pluralisme i sense adoctrinament
Rafael Ribó
síndic de greuges

LA XIFRA

174
incidències ha estudiat el síndic sobre l’1-O, i només ha trobat irregularitats en 10.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia