Educació

“Normalització” entre els joves de la violència sexista

Un estudi de la UdG sobre la violència de gènere conclou que es dona especialment en l’àmbit de l’oci nocturn

Una acció pionera vol conscienciar l’alumnat

Un estudi de la Universitat de Girona (UdG) posa en relleu que la percepció de la violència sexista, les agressions i els abusos s’ha normalitzat entre els joves en un context d’oci nocturn. Una dada prou rellevant és que, en un 85% dels casos, aquests abusos i agressions es donen precisament en l’àmbit de l’oci nocturn, que és on els joves se solen socialitzar més. Els investigadors alerten que, quan es produeix una agressió en aquest espai de socialització, el mateix grup –companys i amics– no ho censura. Aquestes actituds davant del que molts ni tan sols perceben com a violència de gènere ajuden a normalitzar-la.

Aquest estudi, Joventut, violència sexual i consum d’alcohol i altres drogues en el context d’oci, s’està duent a terme en diverses universitats catalanes a partir d’un mateix protocol científic. Ahir, el Grup Interuniversitari de Recerca en Gènere, Diversitat i Salut (Girgedis) va fer públics els resultats del treball fet a la UdG.

Primeres conclusions

Les primeres conclusions posen en relleu que alguns factors són molt similars als que han revelat altres estudis elaborats als Estats Units, el Canadà i l’Estat espanyol, països on la violència sexual també es dona principalment en un context d’oci nocturn, juntament amb el consum d’alcohol i altres drogues.

Segons Conxi Fuentes, investigadora principal de l’estudi: “Quan les dones són assetjades i elles donen la negativa, la primera reacció dels homes és l’insult. I, quan hi ha intents d’agressió, el més greu és que els companys dels mateixos nois que han intentat fer aquestes agressions ho justifiquen dient: «Jo no hi puc fer res, he de continuar vivint amb aquests amics i no vull problemes...»” Dolors Rodríguez, professora del departament d’infermeria de la Universitat de Barcelona (UB), destaca en aquest sentit el paper important i negatiu que té en aquest procés de normalització la censura que molts s’imposen dins del mateix grup de companys.

El treball de la UdG s’ha centrat en 242 estudiants dels 10.448 que hi cursaven graus durant els cursos 2016/17 i 2017/18. La mostra està composta per un 62,4% de dones i un 37,6% d’homes de 21 anys de mitjana. Les dades són molt eloqüents: fins a un 90% de les dones i un 56% dels homes participants s’han sentit víctimes de casos de violència sexual, des de l’assetjament fins a l’agressió, en diversos contextos més enllà de l’oci nocturn. Pel que fa als abusos i les agressions sexuals en contextos d’oci nocturn, se n’han detectat fins a 61 casos, 38 en dones i 23 en homes. Dels quals, 15 dones i 8 homes han estat víctimes d’abusos i agressions sexuals en més d’una ocasió.

Les dades també mostren que el 84,8% dels participants en aquest treball freqüenten festes i esdeveniments d’oci nocturn, principalment assistint a festes majors (85,9%), a cases d’amics (83,7%) i a discoteques i pubs (81,2%). El 87,2% dels enquestats consumeixen alcohol, han experimentat estats d’embriaguesa (67,5%) o han tingut llacunes de memòria (67,8%). El 23,3% s’han sentit pressionats per beure alcohol.

LES FRASES

Hem de destacar el paper que té la censura dins del grup en la normalització de la violència sexual
Dolors Rodríguez
professora d’infermeria de la universitat de barcelona
Nou de cada deu joves estan sent víctimes d’agressions; no ens podem quedar de braços plegats
David Ballester
director del departament d’infermeria de la udg
CONXI FUENTES INVESTIGADORA PRINCIPAL DE L’ESTUDI

“Vivim en una societat profundament masclista”

J. Trillas
Què els porta a fer l’estudi?
La inquietud de saber què passa entre els joves i per què són víctimes de violència sexual. La gran majoria no ho perceben com a violència i, a més, arribat el cas, no actuen. La pregunta que ens vam fer és: “Tenim dades del que està passant amb els nostres joves al nostre país?” És cert que tenim estudis del Canadà, dels Estats Units i algun altre, sense cap mostra representativa, de l’Estat espanyol, però de Catalunya no en teníem cap. Ens cal saber el que passa per apoderar els estudiants perquè siguin agents de canvi per prevenir la violència sexual.
Una de les conclusions més demolidores és que la percepció de la violència sexual s’està normalitzant entre els joves. Per què està passant això?
La normalització es deu al fet que vivim en una societat profundament masclista que ho amara absolutament tot. Es normalitza perquè aquest masclisme passa de generació en generació; es normalitza perquè als joves els falta formació en temes com ara la gestió de les emocions i els falten recursos per tenir unes relacions afectives saludables, entre altres coses.
I què fan els joves?
Doncs recorren a l’espai d’oci, que és el principal espai de socialització; també recorren a un recurs fàcil, que és l’alcohol, que provoca el que ells perceben com un efecte socialitzador, perquè els desinhibeix, perden el control, i poden mantenir relacions entre ells sense ser-ne del tot conscients. I aquí és on es corre el risc que es produeixi la violència sexual. I no estic dient que l’alcohol en sigui el detonant.
Què cal fer?
No n’hi ha prou fent jornades i tallers; hem d’anar més enllà. I què hem de fer amb els nostres estudiants universitaris? Doncs convocar-los i fer-los seure... Malauradament, hi haurà d’haver una gratificació quant a crèdits. Caldrà fer un treball conjunt en el qual es plantejaran temes d’igualtat i aspectes importants, com ara la gestió de les emocions i les actituds i situacions de violència sexual. Amb aquest treball amb ells i amb la influència dels seus iguals, es convertiran en el motor de canvi i actuaran quan es donin aquests casos.

Unes conclusions per a un pla d’acció pioner

La Universitat de Girona posarà en marxa una intervenció pilot pionera a partir del mes de febrer del 2019, amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar l’alumnat sobre la violència sexual en un context d’oci. La intervenció es farà a partir d’una metodologia anomenada investigació acció participativa (IAP) i es desenvoluparà al llarg de deu sessions amb vint nois i noies. L’alumnat elaborarà estratègies per modificar les actituds i els comportaments que propicien la violència sexual i per substituir-los per la construcció d’unes relacions afectivosexuals saludables.

David Ballester, membre del grup investigador i director del departament d’infermeria de la UdG, explica que les persones enquestades no perceben com a violència de gènere totes les accions que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sí que tipifica com a tal. Les dades tornen a ser demolidores: per exemple, el 51% de les dones i el 63,7% dels homes no consideren que fer gestos o mirar de manera obscena sigui violència de gènere, així com tampoc ho és, per al 44,4% de les dones i el 57% dels homes, insinuar-se o fer sentir incòmoda una altra persona. El 6% de les dones i el 14,3% dels homes no identifiquen com a violència els acorralaments intimidadors.

A partir dels resultats de l’estudi qualitatiu, l’equip d’investigació de la UdG conclou que les dones basen els seus relats en les experiències viscudes en primera persona o com a testimonis. En canvi, en el discurs dels homes prevalen les seves creences i percepcions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona