Educació

Joaquim Nadal, doctor ‘honoris causa’ de la Universitat de Perpinyà

La cerimònia acadèmica d’investidura es va celebrar ahir a la capital del Rosselló

En l’acte es va destacar la trajectòria docent i d’investigador de Nadal

Joaquim Nadal va recollir ahir dimecres a Perpinyà el títol de doctor honoris causa de la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD). La distinció li ha estat concedida “per honrar la seva trajectòria i implicació en la valorització i restauració del patrimoni català.” En l’acte de lliurament d’ahir al campus Mailly de la capital del Rosselló, l’investigador de la UPVD Julien Lugand, subratllant la llarga vinculació de Nadal amb Perpinyà, va elogiar el recorregut acadèmic de l’investigador gironí (des de la Universitat de Liverpool fins a la UAB i la UdG), i la seva aportació com a historiador, que ha combinat amb una trajectòria pública i política, que el fan mereixedor de la màxima distinció acadèmica universitària.

Referent en investigació

Lugand va situar Nadal en “la generació d’investigadors catalans francòfons i francòfils”, els treballs dels quals emmarca en la línia dels especialistes francesos d’història econòmica i social que han treballat sobre Catalunya i la península Ibèrica, referint-se a Pierre Vilar o Pierre Bonnassie. En la seva intervenció d’agraïment, Nadal –que aquests dies previs confessava que l’anunci de la distinció l’havia sorprès però també l’havia fet molt feliç– va recórrer els vincles que al llarg de la seva vida l’han relacionat amb la Catalunya del Nord i l’Estat francès. Una relació que arranca a l’àmbit familiar, a Reims, a Perpinyà on el seu pare va viure a final de la Guerra Civil, i que segueix als seixanta i setanta per adquirir publicacions introbables al sud. Posteriorment, i com a personalitat pública gironina, es concretaran els intercanvis politicoculturals amb càrrecs públics com Georges Frêche i Christian Bourquin.

Terres veïnes

Ja com a historiador, Nadal es va referir també als vincles amb la Catalunya del Nord a través de l’exili, la Retirada i els camps, i com a terres on es van quedar a viure exiliats com Pau Casals, Pompeu Fabra i Josep Maria Corredor.

En l’aspecte acadèmic i docent, Nadal ha col·laborat en diverses ocasions al llarg de la seva carrera amb la Universitat de Perpinyà; la més recent, el màster Miro. L’entrega del títol de doctor va ser a càrrec del president de la UPVD, Fabrice Lorente, i en l’acte també hi van intervenir l’alcalde de Perpinyà, Jean Marc Pujol; Eliane Jaricky, en representació del Consell Regional, i el prefecte Philippe Chopin.

La col·laboració amb Perpinyà del professor emèrit de la Universitat de Girona i avui director de l’Institut de Recerca en Patrimoni Cultural, continua activa: al juny preveu participar a Perpinyà en un màster d’Urbanisme juntament amb l’exalcalde de la capital rossellonesa Jean Paul Alduy.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ESPORT

Reconeixement al joc net i a l’exemplaritat en l’esport

GIRONA
SOCIETAT

La Fira Triumvirat es clou amb activitats de reconstrucció històrica

L’ESCALA
SOCIETAT

Èxit del Mercat de la Furgoteca de Salt

SALT
kenya

Les inundacions ja han provocat un mínim de 228 víctimes mortals

barcelona
successos

La Fira d’Abril es desvincula del tiroteig mortal

BARCELONA
brasil

Almenys 67 morts en els aiguats al sud del país

barcelona
medi ambient

Pla a Sitges per reduir les 52 colònies formades per 956 gats

SITGES
societat

Èxit de la pedalada per reclamar el dret dels infants a anar amb bicicleta

barcelona
medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó