Educació

L’escola franquista, a Banyoles

Una exposició al Museu Arqueològic i una sèrie d’actes paral·lels rememoren les aules durant la dictadura

Una exposició al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles titulada L’escola d’abans rememora l’estètica i els continguts del sistema educatiu durant la dictadura franquista. En el muntatge, que s’estrena avui i es podrà visitar fins mitjan setembre, s’explica gràficament l’alliçonament ideològic i religiós, la imposició del castellà i la manca de recursos a les aules. En una sala s’ha representat la típica classe d’aquella època, presidida pels retrats de Franco i José Antonio, a base de materials reals procedents de l’Escola de la Vila. En un audiovisual, alumnes que van viure aquell tipus d’ensenyament en donen testimoni.

L’escola d’abans l’han produïda el museu i l’Ajuntament, amb la col·laboració de diferents instituts de la ciutat. Precisament alumnes del Brugulat han ajudat en el disseny del muntatge. El comissari n’és l’historiador Miquel Aguirre.

Altres propostes

Tant atractives com la pròpia exposició resulten les activitats complementàries que s’han organitzat. Demà hi haurà una visita comentada i per als dies 16 i 23 d’aquest mes s’han previst dos col·loquis sobre vivències escolars i sobre l’ofici de mestre en aquells anys de la dictadura, respectivament. D’altra banda, el dia 30, l’historiador i pedagog Salomó Marquès oferirà la conferència L’escola durant el franquisme i a principis del mes que ve s’hi oferirà una xerrada titulada Les experiències de renovació pedagògica en els inicis de la transició democràtica: l’Escola d’Estiu, a la qual seguirà, el 13 de juny, la conferència Desenterrant la memòria d’Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar, a càrrec de Sebastià Gertrúdix i Sergi Bernal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia