Educació

L’escola concertada diu prou

Les patronals carreguen contra els nous decrets i la falta de finançament

Els nous decrets d’admissió d’alumnes i de concerts educatius han acabat la paciència de l’escola concertada. A la presentació de prop de 275.000 al·legacions contra els dos decrets en conjunt ahir es va sumar la compareixença conjunta de les quatre patronals del sector per carregar contra la normativa que prepara el Departament d’Educació per distribuir de forma equitativa l’alumnat i contra el baix finançament del sistema. Els representants de l’Agrupació Escolar Catalana, Eva Salvà; de la Confederació de Centres Autònoms d’Ensenyament de Catalunya, Josep Ragull; de la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament, Jordi Garcia, i de la Federació Escola Cristiana de Catalunya, Miquel Mateo, van expressar la seva decepció pels atacs que, van dir, perceben cap a un model d’escola que presta un servei públic i que veuen avalat pel Pacte Nacional de l’Educació, del 2006.

Els portaveus de les patronals van denunciar incompliments del pacte sobretot pel que fa al finançament, “que és un motiu de segregació perquè moltes famílies no poden pagar les quotes”, va denunciar Salvà. Unes quotes “tan voluntàries com imprescindibles”, segons Mateo, per poder mantenir uns centres en desigualtats de condicions respecte de la pública, van destacar. Com a exemple van assenyalar els 2.650 euros per alumne i any amb què es dota la concertada, molt per sota dels 4.800 aproximats de la pública. Un desequilibri que, van denunciar, no solucionarà el nou decret de concerts, que valora en 145 milions l’aportació necessària a la concertada per dotar-la de 1.817 docents més, millorar les despeses de funcionament dels centres i incrementar les hores del personal necessari per escolaritzar l’alumnat amb necessitats específiques de suport. Garcia va afirmar que les escoles “fan mans i mànigues” amb els pressupostos, nodrits en bona part per les quotes de les famílies, per cobrir el suport dels alumnes que ho necessiten. “Però el pressupost de la Generalitat del 2020 no preveu cap ajut i és 55 milions inferiors a l’executat del 2019”, va dir Mateu.

Tots quatre van denunciar que els nous requisits dels decrets, que preveuen la possibilitat de tancar grups abans de la preinscripció, posen en perill la viabilitat d’entre el 30% i el 40% de les concertades. I van anunciar que “estudiaran mesures” si es manté la redacció dels decrets. No van concretar-ne cap. “Tenim voluntat de seguir negociant”, va declarar Ragull.

LA XIFRA

2.650
euros
per alumne i any rep la concertada, uns 2.000 menys que la pública, segons les patronals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona
salut

Salut incorpora la prova de detecció del virus del papil·loma humà al Barcelonès Nord i Maresme i al Vallès Oriental

BARCELONA
infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona