Educació

Noves dates de la selectivitat: 7, 8 i 9 de juliol

Les proves d’accés a la universitat s’ajornen al 20 i 27 de juny i les proves d’aptitud personal (PAP) per als graus d’Educació Infantil i Educació Primària es programen per al 19 de juny

El govern i les universitats acorden flexibilitzar l’opcionalitat en els exàmens perquè els alumnes puguin assumir “el conjunt de la prova proposada” i fer-ho en el temps establert

La selectivitat es farà la segona setmana de juliol, segons ha anunciat aquesta tarda la secretaria d’Universitats i Recerca.

El govern i les universitats han acordat dimarts en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el nou calendari de provés d’accés a la universitat (PAU), que inicialment s’havien de fer del 9 a l’11 de juny i que es van haver d’ajornar com a conseqüència de la “situació excepcional” derivada de l’emergència sanitària arran de la pandèmia de coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19).

La nova convocatòria ordinària de les proves de selectivitat s’ha fixat per als dies 7, 8 i 9 de juliol. La Comissió d’Accés i Afers Estudiantils (CAAE) acordarà en una pròxima reunió el calendari de tràmits per a les PAU, així com les dates de les convocatòries extraordinàries.

Les proves d’accés a la universitat per a més grans de 25 i 45 anys –que s’havien fixat inicialment pel 18 i el 25 d’abril– se celebraran el 20 de juny en fase general i el 27 de juny en fase específica, només per als més grans de 25 anys.

Les proves d’aptitud personal (PAP) per accedir als Graus en Educació Infantil i en Educació Primària –que s’havien programat per al 25 d’abril– s’ajornen al divendres 19 de juny.

El secretari general del CIC, Lluís Baulenas, ha explicat que l’ajornament de les proves ha estat fruit d’una “decisió col·legiada” i ha subratllat que “el calendari aprovat queda supeditat a possibles noves mesures que puguin adoptar les autoritats competents en relació amb aquesta pandèmia”.

A la reunió –telemàtica– d’avui el CIC també ’ha acordat les bases per a la flexibilització de l’opcionalitat en la convocatòria de les proves de selectivitat. En aquest sentit, i donat el cessament temporal de l’activitat lectiva al batxillerat, “s’ha consensuat realitzar una adaptació de la PAU en el sentit de flexibilitzar l’opcionalitat ja existent en els exàmens de les diverses matèries”. Baulenas ha explicat que es tracta que “l’alumnat pugui assumir el conjunt de la prova proposada i realitzar-lo en el temps de durada ja establert per completar cada examen”.

Els coordinadors de cada matèria de la PAU ja han començat a treballar per aplicar aquesta flexibilització. Universitats ha volgut deixar clar que aquesta flexibilització “no és una reducció dels temaris”, atès que els centres de batxillerat són autònoms en el disseny de la temporalització dels continguts i activitats d’aprenentatge. Tampoc no significa un canvi radical en la tipologia dels exàmens que professorat i alumnat coneixen, practiquen i esperen. Qualsevol adaptació o flexibilització en la tria entre opcions, allà on n’hi hagi habitualment, no pot allargar el temps de lectura dels enunciats i, per tant, la durada de cada examen. Aquesta adaptació o flexibilització no es pot fer de manera universal i homogènia en totes les 29 matèries que són objecte d’examen a Catalunya, tant per les característiques de la pròpia matèria com de la tipologia habitual de l’examen.

Mantenir els principis d’“igualtat, mèrit i capacitat”

Segons Universitats, les noves dates i les bases de flexibilització aprovades permeten garantir que l’alumnat accedeixi a la universitat respectant els principis d’igualtat, mèrit i capacitat que sempre han de regir l’accés i l’admissió als estudis universitaris.

Baulenas ha volgut transmetre als estudiants i a les seves famílies “un missatge de serenor” i ha assegurat que es treballa perquè els alumnes de la convocatòria 2020 “tinguin garantits els principis que sempre han regit, i en aquestes circumstàncies excepcionals també han de continuar regint, per a l’accés i l’admissió a la universitat”,Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els pneumòlegs, immersos ja en la vigilància post-Covid-19

Barcelona
JAUME BENAVENT
DIRECTOR DELS CENTRES D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE CATALUNYA

“No tornarem al CAP com ho fèiem abans”

Barcelona

La llengua, desconfinada

girona

L’onada de les seqüeles ja és aquí

barcelona

La Covid que no cessa

Barcelona
FRANCESC CASAS PUIG
JUBILAT DE NORANTA DOS ANYS VA CONSTRUIR BÚNQUERS I VA FER CONTRABAN DE PATATES

“La gent passava molta gana i es buscava la vida com podia”

Caldes de Malavella

Escoles i instituts de la fase 2, preparats per reobrir avui

Barcelona

Avui, platja per a molts

Barcelona /girona

El mercat ambulant retorna més espaiat a Palafrugell

PALAFRUGELL