Educació

La universitat serà més barata el curs vinent

Tots els estudiants pagaran un 30% menys pels graus i màsters

Ustec impugna al TSJC l’obertura dels centres

Els estudis de grau i de màster universitari costaran el curs vinent un 30% menys. Així ho recull el decret de preus públics universitaris per al curs 2020/21 que va aprovar ahir el Consell Interuniversitari de Catalunya, d’acord amb la proposta que va presentar el govern a aquest organisme de coordinació amb les universitats. Tots els estudiants es beneficiaran d’una rebaixa que farà que un curs de grau estàndard, de 60 crèdits, costi entre 1.061 i 1.660 euros a l’any. Els estudiants de rendes més baixes, a més, tindran un descompte addicional d’entre un 70% i un 80% del preu màxim del grau. En el cas dels màsters, aquesta rebaixa serà d’entre un 20% i un 30%. L’alumnat amb rendes baixes pagarà per un curs de grau entre 212,4 i 498 euros.

La rebaixa de les taxes ha estat una demanda social que va aconseguir 62.000 firmes en una iniciativa legislativa popular que reclamava revertir la pujada dels preus públics del 2012, els més cars de l’Estat. Finalment, l’acord del govern i els comuns per aprovar el pressupost del 2020 va incloure una rebaixa de les taxes universitàries d’un 30%.

Contenciós al TSJC

El sindicat Ustec va presentar dimecres un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el Departament d’Educació per les instruccions d’obertura dels centres educatius. El sindicat considera que es vulneren els drets fonamentals a la protecció de la salut i a l’educació. Entre altres punts, la demanda considera que hi ha mancances en seguretat com ara la neteja i la higienització dels centres tres cops al dia i la falta de mascaretes FFP2 per als professionals. La demanda ha anat acompanyada de denúncies a la Inspecció de Treball.

LA XIFRA

1.660
euros
com a màxim costarà un curs de grau de 60 crèdits que no tingui un descompte addicional.

Les escoles bressol de Barcelona esperen instruccions

Rosa M. Bravo

Les escoles bressol municipals de Barcelona estan esperant instruccions de l’Ajuntament per poder reobrir dilluns vinent si la ciutat, com és previsible, entra en la fase 2 del pla de desescalada. Les direccions de les escoles van expressar al consistori a finals de maig la seva inquietud pel pla de reobertura del Departament d’Educació, que estableix un màxim de cinc nens per aula d’1 a 3 anys i donant prioritat a les famílies que no poden conciliar amb la feina.

A la carta enviada per les escoles es manifesta que “mentre el criteri principal per prevenir i protegir del virus sigui la distància física, les escoles no han d’obrir”. Expressen la impossibilitat de mantenir la distància física entre infants i la falta de respecte emocional que el distanciament els suposa. El consistori, segons recull l’agència Efe, “està treballant moltíssim” en una qüestió que requereix la màxima prudència, i ahir no va concretar encara res al respecte.

La posició de les escoles ha rebut el suport de la federació d’AMPA Fapac i de diversos sindicats. Un d’aquests, la CGT, ha convocat amb el col·lectiu Bressols Indignades una concentració avui a la plaça de Sant Jaume.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona