Educació

Expansió territorial de les PAU

La comissió organitzadora multiplica les seus per reduir el desplaçament d’alumnes

Allarga un dia més i incrementa l’opcionalitat de les proves

No hi ha canvis en el model de les proves, però sí més flexibilitat

La pandèmia de la Covid-19 ha afectat de forma contundent la línia de flotació de les proves d’accés a la universitat (PAU), la selectivitat o sele, com popularment l’anomenen els alumnes. Es tracta de les proves en què milers de joves que finalitzen el batxillerat es juguen l’accés als estudis universitaris. Primer de tot, perquè els ha enviat a casa en el moment més crucial per a la seva preparació i, segon, perquè ha generat un munt de maldecaps als equips directius i professorat dels instituts per gestionar aquesta situació en una mar d’incerteses i indefinicions per part de les autoritats competents.

L’efecte més visual de la nova realitat en què s’hauran de fer les proves de la selectivitat és l’increment d’un dia (7, 8, 9 i 10 de juliol) i del nombre de seus i la seva dispersió pel territori, previstos per la comissió organitzadora de les PAU, la Universitat de Girona a les comarques gironines. Es vol reduir així el nombre de desplaçaments i que, a més, siguin més curts. Fins ara, hi havia seus a Girona, Olot i Figueres. Aquest any, a Girona, els aspirants es distribuiran per diferents espais del campus Montilivi de la UdG i l’edifici de la Facultat de Medicina. A Olot, es passarà d’una a dues seus, en aquest cas els instituts La Garrotxa i Bosc de la Coma; a Figueres, es mantindran les dues seus que tenia, que, en aquesta ocasió, seran els instituts Alexandre Deulofeu i Narcís Monturiol.

Aquest any, a més, es converteixen en seus els instituts Sa Palomera de Blanes, Pla de l’Estany de Banyoles, Santa Coloma de Farners, la Bisbal d’Empordà, Ramon Coll i Rodés de Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols i Cap Norfeu de Roses.

Més tria

D’altra banda, i quant a les proves en si, l’increment de l’opcionalitat és la fórmula per la qual ha optat la comissió organitzadora per adaptar les proves a l’afectació que ha tingut en el temari el confinament pel coronavirus. No es redueix i no hi ha canvis del model d’examen, ni dels criteris d’avaluació, però sí una major flexibilització de l’opcionalitat. La coordinadora de les PAU a la UdG, Manuela Hidalgo, ha explicat que han optat per oferir més opcions i més preguntes a dins de cadascuna de les opcions per donar resposta a un curs que no s’ha acabat amb normalitat. Hidalgo ha concretat que es tracta d’atendre una gran diversitat de realitats. Segons ella, hi ha matèries en què no s’ha acabat el temari, o bé s’ha optat per modificar l’ordre, etc.

De fet, la coordinadora de les PAU de la UdG ha remarcat que l’enrenou més important ha estat provocat pel poc temps que han tingut per organitzar i dur a terme una logística molt complicada. Hidalgo ha detallat, a tall d’exemple, que fins fa poc no s’ha concretat la data de celebració de les PAU; que, en un primer moment, es parlava de fer la selectivitat en pavellons o espais firals, i que es va desistir de fer-ho per evitar l’acumulació de persones. “Les PAU són el resultat d’una feina que, en condicions normals, es fa amb molts mesos d’antelació”, ha sentenciat.

També ha informat que les PAU s’allarguen un dia per evitar que els alumnes estiguin molt de temps en una mateixa aula i per oferir més descans, i, a part, per destinar més temps a l’accés a les seus on es fan les proves i permetre que sigui més lent i amb les mesures sanitàries i socials que calen.

4
dies
duraran les proves de la selectivitat, un més que fins ara, per aplicar les mesures de prevenció que calen.
3.500
alumnes,
aproximadament, participaran a les PAU, una xifra que es concretarà ara amb la matrícula tancada.

Més alumnes que de mitjana

Les proves de la selectivitat apleguen aquest any prop de 3.500 alumnes de les comarques gironines, exceptuant els de la Cerdanya. Un total de 1.500 d’aquests alumnes faran les proves a la ciutat de Girona i la resta es distribuiran pel territori i les duran a terme al seu institut o bé al més pròxim. Girona registra el major nombre de participants a les PAU, perquè, a part dels alumnes dels instituts de la ciutat i de la comarca del Gironès, s’hi examinen els de matrícula lliure i els de cicles formatius de grau superior. Hi haurà divuit tribunals i s’incrementarà notablement el nombre de professors de vigilància, més que doblant l’habitual.

Aquestes xifres contrasten amb la mitjana dels anys anteriors, en què el total de participants era d’uns 3.000, i entre 2.300 i 2.400 feien les proves en espais de la ciutat de Girona.

Les proves PAP per als qui volen fer graus d’educació infantil i primària es duen a terme el 15 de juliol i les de més grans de 25 i de 45 anys, el dia 18 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA

El cartell del ’Temps de Flors’ és un mosaic floral de formes geomètriques

GIRONA

El Govern inverteix 685.000 euros en l’abocador clausurat

LES LLOSES

Regalen 2.000 banderes de la ciutat perquè es pengin per les Fires

figueres

Dotze serveis municipals ja han fet el trasllat temporal a la FACT

TERRASSA

Augmenten les peticions voluntàries per ser atesos a Support-Girona

girona