Educació

Educació

Una seixantena de poblacions acolliran la selectivitat, el triple que l’any passat

Les proves es faran a uns 140 centres i hi haurà més de 210 tribunals

Més de 40.000 s’han matriculat a la convocatòria, un 16% més que l’any passat

El departament d’Universitats i Recerca ha anunciat aquest divendres que els exàmens de la selectivitat es faran en una seixantena de poblacions de Catalunya, el triple que l’any passat. De moment, però, no ha detallat quines seran aquestes localitats.

L’ampliació de les seus és una de les mesures que el govern ha pres per adaptar la convocatòria a les mesures de prevenció establertes arran de la pandèmia del coronavirus. Una altra de les novetats, aquesta ja anunciada, és que les proves s’han endarrerit un mes, de principis de juny a principis de juliol.

Les proves es faran els dies 7, 8, 9 i 10 de juliol a més de 210 tribunals i més de 140 centres, tant universitaris com de secundària. Aquesta distribució ha estat pensada per reduir, en la mesura del possible, desplaçaments i evitar una excessiva concentració d’alumnat, de manera que prioritza criteris de proximitat respecte al centre on els alumnes han cursat el batxillerat.

Mesures d’higiene i prevenció
A banda d’esponjar les seus dels exàmens de selectivitat, s’ha adoptat un seguit de mesures especials per prevenir al màxim possible els contagis de la Covid-19. En aquest sentit, s’apel·la a la responsabilitat individual dels alumnes i se’ls demana que no es presentin al centre assignat en cas de tenir símptomes compatibles amb la Covid-19 o estar en situació de quarantena domiciliària.

També es demana respectar la distància de seguretat interpersonal, es recorda l’ús obligatori de mascareta i es recomana intensificar la higiene de mans, així com les mesures de neteja i desinfecció.

L’ocupació de les aules es determinarà, si no hi ha altres mesures addicionals, en funció que es pugui mantenir una distància interpersonal de seguretat de dos metres radials.L’ocupació de les aules es podria reduir d’aquesta manera entre una sisena i una cinquena part de la seva capacitat real.

L’alumnat haurà d’ocupar per a totes les proves el lloc d’examen que li sigui assignat el primer dia, i dipositar els objectes personals (motxilles i altres) a l’espai interpersonal de seguretat situat darrere seu, i si no és possible, al de davant.

Per reduir les aglomeracions, la crida a l’alumnat per comprovar-ne la identitat i accedir a les aules es farà de manera esglaonada per grups i ordre alfabètic. Durant l’examen, no es podrà sortir de l’aula fins que no hagi transcorregut una hora des de l’inici de la prova i prèvia autorització del professor encarregat de l’aula. Les zones d’espera i descans se situaran preferentment a l’exterior o en espais oberts. Els passadissos només podran ser ocupats en el moment d’accedir a les aules i els recorreguts, les aules i els lavabos estaran senyalitzats.

Es recomana a tant als alumnes com als docents i personal de suport que portin la seva pròpia aigua i menjar, ja que les màquines expenedores de begudes i aliments que hi pugui haver als locals estaran desactivades i les fonts d’aigua, precintades.

Universitats explica que la convocatòria ordinària de les PAU mobilitzarà més de 45.000 persones entre estudiants, professors i personal de suport. En aquests dos últims casos, el departament destaca que s’incrementarà “substancialment” la dotació de personal atès que s’amplia el nombre d’espais, seus i poblacions on normalment es constitueixen els tribunals d’examen, amb l’objectiu de reduir en la mesura del possible els desplaçaments per minimitzar el risc de contagi.

Un 16% més d’inscrits
Un total de 40.067 alumnes s’enfrontaran enguany als exàmens que donen accés a la universitat. És la primera vegada que se supera la xifra dels 40.000 alumnes. Entre els alumnes de matrícula ordinària, és a dir, els estudiants que han seguit el segon de batxillerat en el curs escolar 2019-2020, l’increment de matrícula és del 12,58%. Segons Universitats, la xifra reflecteix l’augment d’alumnes que, en comparació amb el curs anterior, han aprovat el batxillerat, 37.023 (un 83,25%) enfront dels 31.853 (72,69%) del 2019.

Entre els alumnes provinents de Cicles Formatius de Grau Superior, el nombre d’inscrits és 3.795. Aquesta xifra representa un increment de gairebé un 37% respecte de l’any quan se’n van matricular 2.773. L’alumnat d’aquest col·lectiu només realitza exàmens de Fase específica per millorar la nota d’admissió.

Entre els alumnes lliures és on es dona, en termes relatius, l’increment més alt de matrícula. Es consideren alumnes lliures aquells que van obtenir el títol de batxillerat en anys anteriors i representen diversos perfils d’alumnat: els qui fan per primera vegada les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), els qui repeteixen la prova perquè la van suspendre o volen millorar la nota d’accés, o els qui s’examinen només de Fase específica per millorar la nota d’admissió.

Així, els qui repeteixen PAU (Fase general) per millorar nota passen dels 252 de l’any 2019 als 362 de la present convocatòria, un augment del 43,65%. Els alumnes lliures matriculats només d’alguna matèria de Fase específica són 3.223, un 34,57% més.

El menor increment es dona entre els qui repeteixen PAU perquè la van suspendre, on l’increment no arriba al 6%. I decreix el nombre d’estudiants de 2n de batxillerat estranger, que passen dels 189 de l’any passat a 140 en aquesta convocatòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA