Educació

Davallada de la mobilitat internacional universitària

La Comissió Europea reconeix que hi haurà menys mobilitat per la Covid-19 i proposa Erasmus virtuals com a alternativa

Les universitats catalanes preveuen rebre pràcticament la meitat d’estudiants internacionals aquest curs i que la docència combini cursos presencials i en línia

Ho va anunciar la Comissió Europea (CE), però les universitats catalanes ja s’ho esperaven: la mobilitat internacional estudiantil experimentarà una forta davallada aquest primer quadrimestre. Tot i que encara no té xifres de quin serà l’impacte de la pandèmia en el curs 2020/2021, sí que avança que es reduirà el nombre d’estudiants que faran un Erasmus. La incertesa per l’evolució de la pandèmia i les restriccions de mobilitat que ja s’imposen ara als diversos països de la Unió Europea han provocat que molts estudiants universitaris no hagin tingut l’opció de marxar a una universitat estrangera dins del marc del programa Erasmus, o bé que l’hagin rebutjat. Concretament, segons dades de la European University Foundation, poc més d’un 60% de les universitats esperen rebre estudiants internacionals físicament aquest curs. És per això que la CE proposa als alumnes l’alternativa de fer els Erasmus de forma virtual, sigui totalment o parcialment. Aquesta opció, però, no presenta el factor vivencial d’una estada a l’estranger, com la descoberta de la cultura, l’aprenentatge de la llengua o les amistats internacionals. A més, tampoc no es preveu cap subvenció per a la modalitat virtual, com sí que en té l’Erasmus presencial.

Les universitats catalanes enguany també rebran menys estudiants internacionals que en els cursos anteriors. Tot i que totes les universitats han ofert la possibilitat de rebre estudiants i que han adaptat l’oferta docent a la situació actual, molts estudiants han decidit no viatjar per no exposar-se als riscos de la pandèmia. Segons el vicerector de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Màrius Martínez, “la incertesa per la pandèmia i les restriccions en les universitats de destí” són la causa principal d’aquesta davallada de la mobilitat, que, en el cas de la UAB, serà d’un 60% en el primer semestre. Aquest curs la UAB, com la majoria d’universitats catalanes, oferirà docència mixta, és a dir, combinarà activitats presencials i sessions de teoria en línia. En aquest sentit, Martínez entén que molts estudiants s’hagin fet enrere ja que “l’experiència de mobilitat perd una part del sentit si no hi ha immersió en la universitat de destí” o si no es té accés als “equipaments específics que l’alumnat espera trobar”.

A la Universitat de Barcelona (UB), la situació és similar i dels 1.191 estudiants Erasmus que es van rebre en el primer semestre del curs passat, aquest any se n’esperen 647, és a dir, pràcticament la meitat. Per la seva banda, el vicerector d’Internacionalització de la Universitat Rovira i Virgili, John Style, assegura que la URV ha animat els estudiants a participar en programes de mobilitat internacional malgrat les dificultats, però que hi ha hagut facultats com les de Medicina, Infermeria i Arquitectura que, per l’especificitat pràctica requerida en la disciplina, han optat per no rebre ni enviar estudiants Erasmus. Aquest curs, 270 estudiants de la URV aniran a estudiar a una universitat estrangera, mentre que l’any passat van ser 470. Pel que fa als estudiants d’acollida, aquest primer quadrimestre tenen previst rebre’n 79, mentre que el curs passat en van rebre 169, i s’espera que “la xifra segueixi baixant”. Style hi afegeix que la mobilitat virtual pot ser una bona alternativa per tenir “una experiència de col·laboració internacional”, ja que l’Erasmus tradicional anava bé a persones “amb bons recursos, que no treballen, i amb bona situació econòmica”, però no a la resta.

Algunes facultats van dir que no volien Erasmus el primer quadrimestre
John Style
vicerector d’internacionalització de la urv
En el primer semestre hi ha hagut una davallada del 60% de moviments
Màrius Martínez
vicerector de relacions internacionals de la uab
La mobilitat virtual pot ser una alternativa per als estudiants amb menys recursos
John Style
vicerector d’internacionalització de la urv

Erasmus interromputs pel confinament

Els primers mesos de la pandèmia, milers d’estudiants d’intercanvi van quedar afectats per les restriccions i els confinaments arreu d’Europa. Segons les dades de la Comissió Europea, quan va esclatar la pandèmia, hi havia 100.000 estudiants que es trobaven a l’estranger dins del marc del programa Erasmus. D’aquests, tan sols un 25% van decidir quedar-se al país d’acollida, mentre que el 75% restant van decidir tornar al seu lloc d’origen. És a dir, que fins a 80.000 estudiants europeus van haver d’interrompre el seu programa de mobilitat internacional per culpa de la Covid-19.

Davant de la previsió que aquest curs caigui la mobilitat universitària, la Comissió Europea preveu redirigir els fons –destinats a cobrir les beques de mobilitat– no utilitzats. La seva intenció és destinar la part que no es gasti dels 3.000 milions d’euros de pressupost anual del programa Erasmus a l’adaptació dels centres a “les noves circumstàncies” i a “desenvolupar solucions educatives més inclusives”, com ara facilitar l’accés a la tecnologia als alumnes amb menys recursos econòmics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Els primers batecs de Temps de Flors

Girona
PLATJA D’ARO

Retiren una terrassa del passeig marítim per impagaments

PLATJA D’ARO

Malvivint de nou al ras

Badalona

Una comunitat universitària a Girona

gastronomia

Setze dies per assaborir l’arròs mariner de Tarragona

Tarragona
SALUT

Alerten de llaminadures amb un component del cànnabis

BARCELONA

L’Ajuntament de Mataró ha d’indemnitzar amb 49.000 euros una extreballadora

mataró
URBANISME

Roquetes vol quedar exclosa de la zona inundable per poder construir

ROQUETES

Denuncien una “sobreocupació crònica” del centre d’acollida de la Misericòrdia

girona