Educació

Educació manté el protocol tot i l’augment de casos

El departament no té la intenció d’endurir les mesures i reclama el “compromís” de la societat per evitar contagiar l’escola

S’aprova també un nou protocol per als centres d’educació especial

Les mesures i els protocols basats en grups tancats a les aules que s’han aplicat des de l’inici del curs “funcionen” i els brots “venen de fora de l’escola”, de manera que Educació no es planteja canviar ni endurir la manera d’actuar. Tot i això, tal com va admetre ahir la secretària general del departament, Núria Cuenca, preocupa “la incidència del virus” a la comunitat educativa “perquè inevitablement acabarà tenint un impacte en les escoles”. Per això va demanar “compromís” a la societat perquè “els sacrificis que està fent l’escola es reflecteixin”.

Tot i que la majoria dels protocols sí que es mantenen, la formació professional s’adapta a les condicions de la pandèmia, de manera que es flexibilitzaran els requisits d’acreditació i d’obtenció del títol per a aquells estudiants que no poden realitzar totes les hores de pràctiques de manera presencial. Es preveuen alternatives com les pràctiques virtuals, l’exempció d’hores i la substitució amb projectes d’altres tipus. Actualment hi ha més de deu mil persones de la comunitat educativa confinades, la majoria estudiants, 9.249, que signifiquen el 0,64% dels alumnes de Catalunya.

Pel que fa al personal docent, el departament reconeix que les substitucions s’han doblat respecte del mateix període de l’any passat com a conseqüència de les afectacions per Covid. És per això que s’estan plantejant “obrir totes les especialitats d’interins per tenir més personal disponible” i d’altres mesures per “flexibilitzar els requisits per entrar a la borsa”. En aquest àmbit, però, la segona prova de les oposicions prevista per aquest mes s’ha ajornat, tot i que no es descarta fer-la abans que no s’acabi el 2020.

Una altra novetat és que els alumnes d’educació especial en quarantena podran continuar anant als centres si compleixen una sèrie de requisits. Així es va fer públic amb el protocol específic per als centres d’educació especial, un document molt esperat pels centres, que preveia la possibilitat de fer quarantenes supervisades per atendre els alumnes que reben al centre una atenció especial de la qual no es pot disposar a casa. D’aquesta manera, els estudiants que hagin estat en contacte amb un positiu del seu grup estable podran mantenir l’assistència sempre que tinguin una PCR negativa, no presentin símptomes, les famílies i professionals hi estiguin d’acord i puguin desplaçar-se en vehicle privat fins al centre. Cuenca va afirmar que la mesura pretén que el confinament dels alumnes “no causi un perjudici al seu desenvolupament personal”.

LA XIFRA

2,8
per cent dels grups
estables educatius es troben confinats, amb un total de 10.338 persones.

Mor el pacient que va estar més dies a l’UCI

El sanitari Ángel Mateos, el pacient que ha estat més temps ingressat a l’UCI a l’Estat, 172 dies, ha mort un mes i mig després de deixar aquesta unitat, va informar ahir l’hospital d’Igualada.

Baixen les competències bàsiques

72.918 alumnes de 4t d’ESO es van examinar al febrer a les proves de les competències bàsiques. Ahir el departament d’Educació va presentar-ne els resultats, amb poques sorpreses. La prova de llengua catalana és la que més baixa i aconsegueix els pitjors resultats dels darrers cinc anys. Passa el mateix amb la prova científicotecnològica i amb la de llengua castellana. En canvi, millora el nivell de llengua anglesa i els resultats de matemàtiques augmenten considerablement. “Estem per sobre de la mitjana de l’Estat espanyol i dels estats de l’OCD”, va explicar el secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez, que va avançar que, tot i la situació actual, preveuen mantenir les proves del 2021.

Estudien com afecta la Covid en la trombosi

Quatre hospitals catalans estudien la influència de la Covid-19 en la trombosi venosa. Des de l’inici de la pandèmia, s’ han observat trastorns de coagulació greus en pacients amb Covid-19.

Polèmica estada d’Armengol en un bar de Palma

La presidenta de les Balears, Francina Armengol, va estar fins la matinada en un bar, més enllà de l’hora de tancar, pel desmai d’un col·laborador amb qui estava reunida. L’oposició en demana la dimissió.

L’institut Terra Roja entra en una prova pilot

L’institut Terra Roja de Santa Coloma de Gramanet, que fa temps que reclama poder dur a terme la docència semipresencial que el govern li havia tombat, entra en un pla pilot d’educació telemàtica.

Acord dels MIR amb l’ICS i punt final a la vaga

Els metges interns (MIR) han desconvocat la vaga que feien fa 4 setmanes després d’un acord amb l’ICS. Han aconseguit 12 hores de descans després de les guàrdies i l’ increment de sou del 7%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona