Educació

Selectivitat normal, malgrat tot

Les segones PAU en pandèmia es desenvolupen sense incidències

Només un 5% dels alumnes volen l’enunciat en castellà

Valle-Inclán i un article de Carme Riera van ser les dues opcions de l’examen de castellà

La novetat més destacada d’ahir va ser motivada pel TSJC

La segona selectivitat en pandèmia, la selectivitat precedida per la judicialització de la llengua, la selectivitat dels estudiants que han fet bona part del batxillerat des de casa, va arrencar ahir sense cap problema, tot i els condicionants que es repeteixen per les restriccions motivades per la Covid. 39.775 estudiants s’han inscrit enguany a les proves, que van començar ahir a les nou del matí sense cap incidència destacada, més enllà que alguns no van poder-hi assistir perquè estaven aïllats per la Covid. En aquest cas podran fer els exàmens la setmana vinent, en un tribunal d’incidències, en el mateix ordre que la convocatòria ordinària de juny. La novetat més destacada d’ahir va ser motivada per la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va ordenar, menys de 24 hores abans de l’inici de les proves, que l’enunciat dels exàmens s’havia d’oferir en castellà, català i aranès. Ho va fer arran d’un recurs presentat per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya, contraris a repartir primer els enunciats dels exàmens en català i només si algun alumne ho demana donar-li la versió en castellà.

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va explicar dilluns que es reforçaria la comunicació amb l’alumnat per garantir que les proves d’accés a la universitat (PAU) es poden fer en alguna de les llengües oficials, com ja es fa habitualment. Paral·lelament, el govern ha presentat al·legacions contra l’ordre judicial, que no admet recurs però sí que obre un període de tres dies perquè la Generalitat i la fiscalia hi puguin presentar al·legacions.

“Recordeu que, com cada any, teniu a la vostra disposició exàmens en les diferents llengües cooficials de Catalunya”, s’informava en un rètol, amb la mateixa llegenda en castellà i en aranès, enganxat a les portes de les aules on es feien les proves a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. “Hem preguntat quantes persones volien l’examen en castellà per tenir-ho tot a punt”, va explicar la presidenta del tribunal d’aquesta facultat, Gemma Marfany. La conselleria de Recerca i Universitats va precisar ahir que el 5% dels estudiants van demanar l’examen en castellà, el percentatge habitual de cada any.

A tall d’exemple, el rector de la Universitat Autònoma, Javier Lafuente, va assenyalar que només van demanar l’examen en castellà 67 alumnes dels més de cinc mil inscrits a la UAB, una xifra similar a la d’anys anteriors. Marfany va explicar que al seu tribunal un 14% dels alumnes van demanar l’examen en castellà, mentre que en un altre el percentatge va ser de l’1%. El dia anterior, els presidents dels tribunals van rebre instruccions de reforçar la informació als alumnes que poden demanar l’enunciat en les diferents llengües. “Hem demanat als alumnes a primera hora que ens diguessin quina llengua volien per saber de quines assignatures ens farien falta, i si veiem que en algun cas han faltat hem fet fotocòpies d’aquell examen, com cada any.” Com que l’examen de les nou era el de llengua castellana i literatura –s’havia de contestar en aquesta llengua– hi havia marge per fer còpies si hagués calgut. “Sempre hi ha gent que t’ho demana perquè pot tenir dificultats i ja ho sabem de cada any i mai ens han faltat exàmens. La resolució del TSJC potser pot tenir efecte crida, però depèn molt perquè encara que un alumne sigui castellanoparlant, si ha fet les classes en català prefereix seguir la terminologia que ha après en la mateixa llengua”, reflexionava Marfany.

A la sortida del primer examen, diversos estudiants van valorar positivament la possibilitat de tenir els enunciats en diverses llengües, tot i que van considerar innecessari polemitzar sobre la llengua a la selectivitat.

Valle-Inclán i Riera

A l’examen de llengua castellana i literatura els estudiants van haver de respondre en l’opció A diverses preguntes sobre la sèptima escena de Luces de Bohemia, de Valle-Inclán, i dues preguntes sobre Nada, de Carmen Laforet, i van haver de fer un text argumentatiu sobre la llibertat en el periodisme actual. En l’opció B s’havien de respondre preguntes a partir d’un article de Carme Riera, tot i que també n’hi havia sobre Luces de Bohemia. A més, se’ls demanava un text expositiu sobre els avantatges i els inconvenients del col·leccionisme. En la part comuna hi havia preguntes de reflexió lingüística.

La Maria, la Julieta i l’Àlex, del Betània Patmos de Barcelona, no van trobar gaire difícil l’examen. “No hi havia gaire novetat respecte del que ens havien explicat”, deien. Tots van escollir l’opció A. Els estudiants reflexionaven sobre el batxillerat que han viscut, amb gran part de les classes virtuals. “Al final entrava dins de la nostra normalitat, és el que ens ha tocat viure. Sí que el telemàtic era una mica més difícil però ens ho hem tret bé”, explicaven la Maria i la Julieta. Al Teo i el Blai, de l’institut Menéndez y Pelayo de Barcelona, l’examen també els va anar “prou bé”. El més difícil va ser distingir figures retòriques com ara joc de paraules (retruécano) i hipàl·lage.

La de llengua castellana i literatura és una de les quatre matèries comunes de la fase general. Avui es farà l’examen de llengua catalana i literatura, demà el d’història i divendres el d’anglès. Al matí es van fer, entre altres, els exàmens de matemàtiques aplicades a les ciències socials i fonaments de les arts, dues de les matèries comunes que es poden triar dins de la fase general. La resta del dia va ser per a la fase específica, de caràcter voluntari per apujar nota, en què els alumnes es poden examinar d’un màxim de tres assignatures d’entre 22 opcions.

Hem preguntat a tothom per complir amb el que se’ns demanava
Javier Lafuente
rector de la uab
Sempre hi ha gent que t’ho demana i mai ens han faltat exàmens
Gemma Marfany
Presidenta del tribunal de la facultat de biologia de la Ub
Hi havia molts nervis perquè era el primer examen, però no era difícil
Ramon Menizábal
Estudiant de l’institut Jaume Balmes

Vaga a la UAB contra la precarietat laboral

Rosa M. Bravo

Personal docent i administratiu de la UAB va començar ahir una vaga convocada per la CGT, coincidint amb els dies de la selectivitat, per protestar contra la precarietat laboral. Asseguren que amb la crisi de la Covid “el grau d’explotació a què es veu sotmesa la plantilla s’ha incrementat encara més”. Les exigències “mínimes i immediates” que fan els convocants de la vaga són la finalització de la concatenació de contractes temporals, l’aplicació del quart any de contracte als doctorands i plans d’estabilització de personal interí i associat, entre altres. Els vaguistes no van comprometre el desenvolupament de la selectivitat. Des del rectorat afirmen que estan oberts al diàleg però que no poden abordar temes generals amb un únic sindicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA