Educació

El govern porta a consulta pública un projecte de decret per desplegar el règim lingüístic del sistema educatiu

L’objectiu és dotar els centres d’un instrument jurídic per garantir el model d’escola catalana

“L’aprenentatge no va per percentatges”, assegura Cambray en referència a la sentència del 25% de castellà

El govern ha aprovat aquest dimarts portar a consulta pública prèvia un projecte de decret de desplegament del règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya. L’objectiu és dotar el sistema educatiu d’un instrument jurídic que desenvolupi el títol segon de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), sobre el règim lingüístic, que vol comptar amb el màxim consens possible. És un pas per donar resposta a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que estableix el 25% d’ensenyament en castellà. “L’aprenentatge no va per percentatges. Garantirem l’aprenentatge del castellà i el català”, ha afirmat el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en la roda de premsa posterior al consell executiu.

“A partir del nou marc normatiu i d’aquesta consulta pública, els objectius del decret que avui s’inicia són principalment dos: enfortir el model lingüístic de l’escola catalana i dotar de major seguretat jurídica als projectes lingüístics dels centres educatius”, ha assegurat.

Així es com vol garantir a tota la població escolar el coneixement “amb suficiència oral i escrita del català i el castellà”. “Donem resposta al tribunal amb un marc normatiu”, ha respost el conseller a preguntes insistents dels periodistes sobre si s’aplicaria a partir de divendres la sentència del TSJC.

“La mesura suposarà disposar d’una eina clara que permetrà al Departament d’Educació millorar la prestació del servei educatiu i enfortirà el model d’escola catalana, la cohesió social i l’èxit educatiu de tot l’alumnat”, segons ha explicat Cambray .

Malgrat que el termini per començar a aplicar la sentència acaba aquest divendres, el conseller ha afirmat que els centres educatius “no han de modificar els seus projectes lingüístics” i sobre possibles converses amb el Ministeri d’Educació, en les quals aquest hagi confirmat que no demanarà l’execució de la sentència, el conseller ha afirmat que les converses “existeixen en aquest i en altres temes”.

Sobre les crítiques de passivitat de la conselleria abocades pels sindicats davant el compliment de la sentència, el conseller ha afirmat amb rotunditat que hi ha hagut “zero passivitat”.

En aquest sentit, ha indicat que les primeres accions van ser un acord de govern per garantir la protecció jurídica de tots els professors i que ell mateix es va dirigir als tribunals per demanar que les comunicacions es dirigissin a la conselleria i “per tant a aquest conseller” i no als centres educatius.

Per això, ha assenyalat que des de Govern se sumen “a les mobilitzacions de matí en favor de la immersió lingüística amb accions de suport a les portes del Parlament amb els diputats que ho desitgin per defensar el model d’escola catalana”.

Amb la consulta prèvia, avui inicia el seu camí el projecte de desplegament de règim lingüístic del sistema educatiu de Catalunya, que tindrà en compte les conclusions del consell lingüístic assessor de la conselleria, l’evolució de les metodologies d’aprenentatge i la realitat sociolingüística de cada centre educatiu, ha afegit el conseller.

Segons el titular d’Educació, la normativa es desplegarà des del “consens pedagògic” a partir de les aportacions del consell lingüístic assessor, perquè l’aprenentatge de llengües “no va de percentatges”.

Des del consens polític, perquè donaran resposta “des del màxim consens”, i des del consens social, perquè el contingut del decret “també es treballarà en el cim d’entitats”.

“La llengua catalana és una prioritat del país i del departament d’Educació i del Govern” i és prioritari per a l’alumnat perquè el model d’escola catalana és el que “garanteix igualtat d’oportunitats, equitat i cohesió social” i és “un model d’èxit”, ha afegit el conseller.

Amb la nova normativa i el pla d’impuls del català que la conselleria ha iniciat, Gonzàlez-Cambray ha assegurat que aconseguiran més presència del català en els propers cursos de la que hi ha en l’actualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona