Educació

La Bofill vol una regulació més estricta dels concerts

La fundació planteja exigir coresponsabilitat contra la segregació i més control

Planteja no renovar-los si no hi ha un compromís sobre l’admissió de vulnerables, per la gratuïtat i una necessitat real

La Fundació Jaume Bofill ha fet una crida a revisar la regulació dels concerts educatius perquè l’actual accentua les desigualtats. L’organització planteja una regulació més estricta que exigeixi la coresponsabilitat dels centres en la lluita contra la segregació i que permeti un major control financer i de funció. El director de la Fundació, Ismael Palacín, ha afirmat que la situació de Catalunya és “anòmala”, amb un fort pes de la concertada, amb una normativa desfasada. Entre d’altres, la Bofill planteja que no es renovin ni es donin nous concerts si no hi ha un compromís explícit d’admissió d’alumnes vulnerables segons la realitat de l’entorn i en el camí cap a la gratuïtat.

Segons l’estudi ‘La concertada a debat’, l’educació concertada representa a Catalunya el 31,5% del total de la matrícula, percentatge que puja al 54,4% a Barcelona ciutat. Segons la Fundació, a l’educació infantil de segon cicle i a primària, el sector públic matricula 2,1 vegades més alumnat estranger, 1,6 vegades més alumnat amb necessitats educatives de suport i 4,2 vegades més alumnat de baix nivell socioeconòmic.

Segons dades de la Fundació, mentre que el sector públic representa el 66% de la matrícula, escolaritza el 84% de l’alumnat amb beca menjador. Així, el sector concertat hauria d’escolaritzar més de 17.000 alumnes amb beca menjador per assolir una distribució equilibrada entre la xarxa pública i la concertada.

La Fundació critica que la normativa que regula els concerts educatius està “obsoleta” i que això ha portat a una situació actual on s’està contribuint a la sobreoferta i la segregació escolar. En concret, el decret de regulació és del 1993. Recorden que la Llei d’Educació de Catalunya del 2009 apostava per una major integració, coresponsabilitat i equivalència de la xarxa pública i concertada i lamenten que aquests mínims no s’han assolit.

Palacín ha assegurat que “costa d’entendre perquè ningú s’ha atrevit” a obrir aquesta regulació i s’ha preguntat perquè en l’actual mandat no s’avança en l’elaboració del decret de concerts que s’havia treballat durant l’anterior legislatura. Per a Bofill el sistema actual és un “nyap”. Un dels autors de l’estudi, Adrià Zancajo ha recordat que un concert no és una subvenció sinó un “contracte” entre la Generalitat i un proveïdor d’un servei públic.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.