Educació

Girona, la tercera ciutat del país amb més contrastos

Sols a Barcelona i Badalona hi ha més diferències internes en ciutats de més de 50.000 habitants

Font de la Pólvora-Vila-roja i Montjuïc, als dos extrems

El pla per a l’equitat educativa a Girona (2021-2025) inclou dades socioeconòmiques dels barris de la ciutat. La capital del Gironès és la tercera ciutat del país amb més contrastos socioeconòmics, només darrere de Barcelona i Badalona, si es té en compte l’estadística de l’índex socioeconòmic territorial (IST) en municipis de més de 50.000 persones.

L’IST és un únic valor que té en compte sis paràmetres, incloent-hi la població ocupada, la població amb estudis baixos, la població jove sense estudis postobligatoris i la renda mitjana per persona. A Girona i amb dades del 2019, a Font de la Pólvora-Vila-roja l’IST és de 54,3, mentre que a Montjuïc és de 125. En la primera agrupació censal (la número 2 de la ciutat), el 80,7% de la població jove no té estudis postobligatoris –19% en el cas de Montjuïc–. L’agrupació número 2 és una de les cinc més baixes de Catalunya a nivell socioeconòmic.

Per intentar revertir la situació, l’Ajuntament i la Generalitat de Catalunya ja van presentar a l’octubre la sacsejada que preveuen introduir a Girona Est. A partir del setembre, l’escola de Font de la Pólvora només tindrà l’etapa d’infantil i la de Vila-roja, només la de primària. D’aquesta manera, es podran fer cicles i formació per a joves de tota la ciutat en un dels dos centres.

Demanen concreció a Girona Oest

A Girona Oest, hi ha centres que demanen que s’hi actuï. El director de l’escola Dalmau i Carles, Aaron Fortuny, afirma que cal prendre mesures als barris de Can Gibert, Santa Eugènia i Sant Narcís, a tocar de Salt. El Dalmau i Carles, a Can Gibert, forma part del pla educatiu d’entorn (PEE) de Santa Eugènia-Can Gibert-Sant Narcís. També hi són l’escola Santa Eugènia, l’Àgora, el Cassià Costal i l’institut Santa Eugènia. Director des de fa cinc anys, el docent del Dalmau i Carles demana un esforç perquè els extraescolars arribin a més alumnat amb dificultats, a la qual cosa fa esment el pla. El centre és un dels set de màxima complexitat de Girona i el seu director demana que s’apliqui la nova zonificació escolar a secundària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia