Educació estudiarà com fer que les tardes de setembre tornin a ser lectives
El departament descarta tornar a arrencar el curs després de la Diada i debatrà amb la comunitat educativa quin dia comencen les classes la setmana del 4 de setembre
Educació debatrà en el marc del Consell Escolar, que inclou tots els membres de la comunitat educativa, quina és la forma més adient perquè les tardes de setembre puguin ser lectives malgrat l’avançament de l’inici del curs, que encara no té una data exacta. Tot plegat després que una auditoria externa encarregada per la conselleria hagi revelat que aquesta és l’opció més valorada per la majoria de la comunitat educativa.
L’objectiu és trobar la fórmula que permeti compensar les hores sense superar el topall de 178 dies lectius que marca la Llei d’Educació. De l’informe també se’n desprèn que a l’escola concertada l’assistència a les tardes de lleure de setembre ha estat molt més elevada que a la pública, contradient un dels principals arguments que sustentaven la mesura: l’equitat educativa.
L’estudi que el departament d’Educació ha presentat al Consell Escolar de Catalunya, la Junta de Directors, la Mesa sindical, les famílies i les entitats municipalistes, ha estat elaborat per una consultora externa especialitzada en avaluació de polítiques públiques. Hi han participat 100 persones i 59 grups vocals i s’ha tingut en compte el punt de vista de les direccions dels centres i el Personal d’Administració i Serveis (PAS), els docents, les famílies, el personal prestador de les activitats de lleure, les entitats especialitzades i els representants de moviments pedagògics.
Segons ha explicat la secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, les dades evidencien que durant el setembre l’assistència a les tardes per part de l’alumnat dels centres concertats va ser molt més elevada, al voltant del 90%. A les escoles públiques la xifra va rondar el 40%.
Pel que fa al cost de la mesura, ha assenyalat que el departament va destinar una partida inicial d’11,6 milions d’euros que no s’ha gastat del tot, ja que finalment només han estat necessaris 9,4 milions. Aquest pressupost, entre d’altres, havia de servir per contractar el monitoratge responsable de les sessions desenvolupades durant aquestes tardes, i que en algunes escoles concertades van executar els propis docents.
“Fem aquesta anàlisi perquè no som uns dogmàtics que diguem hem fet això així i ara hem de continuar igual, al contrari, si la comunitat educativa diu que és millor que les tardes siguin pedagògiques, assumirem el que es decideixi perquè la nostra voluntat és arribar a una decisió compartida i acordada”, ha apuntat.
La previsió és que el 2 de març finalitzi el procés d’anàlisi i es redacti un informe que es traslladarà a Educació.
Gomà ha admès que són conscients que la proposta sindical passa per endarrerir el calendari, però s’ha mostrat disposada a cercar la fórmula per fer que les tardes lectives siguin compatibles amb l’inici del curs escolar la primera setmana de setembre, no pas després de la Diada. En aquest sentit, el departament és taxatiu: “Podem parlar de com han de ser les tardes i del dia concret en què començarà el curs, però no està sobre la taula debatre si ha d’arrencar el 12 com antigament o la primera setmana de setembre.”