Educació

El govern retirarà l’amiant a 271 centres educatius fins el 2028

Enguany destina 50,9 milions per fer 418 d’obres i reforma en 104 escoles i instituts i 24 per retirar fibrociment

El govern farà 271 actuacions en centres educatius fins el 2028 per retirar l’amiants i aquest estiu ha previst fer 442 actuacions de millora i rehabilitació en la xarxa d’equipaments educatius amb un pressupost de 50,9 milions d’euros. D’aquestes, 418 corresponen al programa RAM (reforma, ampliacions i millores) d’enguany, cinc milions d’euros del qual s’usaran per climatitzar 104 escoles i instituts. A més, 24 estan relacionades amb la retirada d’amiant de centres d’arreu del territori, amb una inversió de 6,2 milions d’euros. Ho ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una visita a l’escola Ramon Llull de Rubí, un dels centres en què s’actuarà per treure la coberta de fibrociment de l’edifici principal.

El president ha explicat que els treballs “donen resposta a les noves necessitats d’escolarització” en ensenyaments obligatoris i sobretot postobligatoris i, de l’altra, corresponen a actuacions que milloren tant l’eficiència com la seguretat i la salut dels usuaris. “Sense cap mena de dubte, els centres educatius han de ser espais saludables”, ha remarcat el . Durant els 2022 es van dur a terme 274 actuacions per un valor de 28,5 milions d’euros.

Cinc milions del programa RAM corresponen al Pla de xoc per a les altes temperatures, que suposa actuar en 104 centres. Es tracta de la primera fase del Pla d’adequació al canvi climàtic, que prioritzarà els centres amb l’alumnat més vulnerable a les altes temperatures. S’hi climatitzaran, prioritàriament, espais comuns i polivalents, unes instal·lacions que s’estan licitant en les darreres setmanes. El pla també inclou la instal·lació d’elements que mitiguen la calor, com ara proteccions solars, tendals o fonts i punts d’aigua; l’impuls de la renaturalització dels patis, sobretot els de ciment, per potenciar els arbres, l’aigua i les ombres; i el repartiment de ventiladors als centres. Durant el curs 2022-2023 s’han repartit més de 9.000 ventiladors en centres educatius.

De les 24 obres de retirada d’amiant que es faran durant aquest any 2023, 21 són finançades amb fons FEDER-REACT, que suposen 5,8 milions d’euros, i 3 amb fons propis, que sumen més de 387.000 euros. Aragonès ha detallat que les obres que impliquen retirada d’amiant es fan durant els mesos d’estiu “quan no hi ha alumnes als centres, per tal d’extremar les prevencions”. Els centres educatius són una de les prioritats del Pla Nacional per l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032, “amb el qual volem complir l’objectiu de retirar l’amiant de tots els edificis públics el 2028 i de tot el territori el 2032”, ha explicat el president.

També ha recordat que s’està elaborant un cens d’amiant i s’han impulsat diverses línies per ajudar els privats a poder treure aquest material. També ha remarcat que s’han fet accions molt més específiques en punts on la presència de l’amiant està molt estesa com és el cas de Badia del Vallès, on el 100% dels edificis privats tenen fibrociment i s’hi ha fet una inversió especial de 4,5 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat