Educació

Ciscar: “El plurilingüisme serà una realitat al País Valencià”

El conseller d'Educació insisteix que és una demanda social, però que serà flexible i discutible amb tota la comunitat escolar

Assegura que el curs 2011-2012, en què vora 20.000 alumnes estudiaran en aules prefabricades, s'inicia amb normalitat

Anuncia un pla de xoc contra el fracàs escolar, xifrat en un 40%

El conseller d'Educació i Formació, José Ciscar, s'ha mostrat convençut que els xiquets valencians seran lingüísticament competents en tres llengües diferents d'ací a pocs anys. “El plurilingüisme serà una realitat al País Valencià”, ha sentenciat en referència a l'esborrany sobre plurilingüisme que el passat 1 de maig, el seu antecessor, Alejandro Font de Mora, va posar sobre la taula i pel qual el sistema educatiu valencià combinaria en percentatges idèntics les assignatures impartides en valencià, castellà i anglés. La proposta suposa la desaparició de facto. “de la immersió lingüística aconseguida amb les denominades línies en valencià.

Ciscar ha defés que aquest model, contestat per gran part de la comunitat educativa, és una “demanda social” i que així ho recull el programa del PP. Això no obstant, el conseller s'ha mostrat obert a consensuar i a flexibilitzar tots els punts en què siga possible el document. “En absolut és un tema tancat. Poden ser flexibles els percentatges de les llengües en què s'imparteixen les àrees i matèries no lingüístiques o el moment educatiu en què s'introdueix la llengua estrangera o la segona cooficial”, ha apuntat Ciscar. Però la principal preocupació del conseller és la capacitació del professorat. “Poc podrem fer pels alumnes si els seus mestres no estan preparats per impartir les classes en la llengua assignada” , ha advertit.

Ciscar ha explicat que s'ha confeccionat una fitxa que s'enviarà a totes les entitats i organismes vinculats a l'Ensenyament, fins i tot les que no tenen representació a l'Administració —en clara referència a Escola Valenciana— perquè aporten els seus suggeriments i dades al decret en un termini de quaranta dies. Després l'esborrany tornarà a les taules de negociació.

900 barracons

El conseller ha fet totes aquestes declaracions en la presentació de l'inici del nou curs escolar, que comença el pròxim dijous 8 de setembre i que ha qualificat de “normal”, malgrat confirmar que vora 20.000 alumnes estudiaran en 900 aules prefabricades, els denominats barracons. “És la conseqüència de l'augment demogràfic dels últims anys que ha desbordat totes les previsions”, ha argumentat Ciscar.

Per resoldre la manca de places escolars finançades amb diners públics, el conseller ha avançat dos mesures. La primera és l'elaboració d'un treball de camp realitzat per les direccions territorials d'Alacant, Castelló i València per “conéixer centre a centre i municipi a municipi la realitat educativa”. Amb això està previst elaborar un pla individual per a cada població. “És un tema que preocupa especialment el president de la Generalitat”, ha subratllat Ciscar.

Cessió de sòl i gestió

La segona iniciativa és la posada en marxa dels Centres d'Iniciativa Social (CIS). “Contribuiran a resoldre el desequilibri que hi ha actualment entre els centres privats-concertats (33%) i els públics (67%), a garantir la llibertat d'elecció de les famílies i a satisfer la demanda d'escolarització”, ha dit.

Es tracta de concessions administratives per les quals la Generalitat Valenciana cedeix a les empreses un sòl, que prèviament ha cedit l'Ajuntament, perquè hi construïsquen un centre escolar i el gestionen durant un període de 75 anys. Ciscar ha reconegut que aquesta mesura es posa en marxa davant la impossibilitat econòmica de la Generalitat de “continuar construint centres públics al mateix ritme que ho hem fet fins ara”. El conseller ha matisat que sols es construiran allà on es demostre que hi ha una necessitat real de més places escolars. Encara no hi ha cap projecte en marxa, però ha considerat que seria bo tindre'n una desena per al pròxim curs.

Ciscar també ha reconegut que les dificultats financeres els han obligat a retallar en el sistema públic universitari. “Agraïm la comprensió i l'esforç dels rectors en assumir que alguns compromisos de despesa s'aplaçaran”. Ciscar s'ha compromés a actualitzar “immediatament” els comptes de despesa corrent pendents amb 30 centres de secundària.

El conseller també ha manifestat el seu desig de pal·liar la xifra de vora un 40% de fracàs escolar, sense actualitzar des de fa dos anys, a través d'un pla de xoc.

El curs 2011-2012 s'inicia amb un total de 784.191 alumnes, 19.219 més que l'anterior, cosa que suposa un augment d'un 2,5%, el més importat des del curs 1995-1996.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet