Educació

Wert carrega a Catalunya tota la factura del castellà

El decret lingüístic de la LOMQE obliga la Generalitat a pagar transport i menjador dels alumnes que estudiïn en espanyol en un centre privat

Rigau no assistirà a la reunió amb Wert d'avui a Madrid

La llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE) avança en el seu desplegament amb decrets que confirmen la determinació del seu impulsor, el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, de no cedir ni un pam en la idea d'introduir el castellà a l'escola catalana com a llengua vehicular. El Departament d'Ensenyament ha tingut fa poc coneixement del projecte del reial decret que desenvolupa el tractament de les llengües de la LOMQE en què, a banda de no fer cap pas enrere en la liquidació del model d'immersió lingüística en català, imposa a la Generalitat noves obligacions. En aquest cas, el pagament del transport, del menjador i, si calgués, l'internament, en centres privats que ofereixin ensenyament en castellà en cas que l'interessat no en trobi cap, sufragat amb fons públics, que li ofereixi l'escolarització en aquesta llengua dins del seu municipi.

Fins ara, els primers esborranys de la llei Wert obligaven la Generalitat a fer-se càrrec de l'escolarització en castellà en centres privats sense especificar en quines condicions. Fa uns dies, es va saber que serien els pares els qui avançarien els diners, que l'Estat els en pagaria l'import i que, finalment, sostrauria l'import del finançament de les comunitats autònomes afectades.

El nou text del Ministeri d'Educació s'escuda en les sentències del Tribunal Constitucional (TC) i el Tribunal Suprem (TS) per rebutjar, de nou, l'atenció individualitzada que es fa a les escoles catalanes als alumnes dels pares que sol·liciten l'ensenyament en castellà dels seus fills. El govern estatal tampoc no accepta l'“excusa” que els estudiants acabin l'educació obligatòria amb un bon nivell de castellà, tal com demostren els estudis, inclòs algun del Ministeri d'Educació, que revela que els estudiants catalans tenen un coneixement de castellà lleugerament superior a la mitjana espanyola.

La nova disposició de la LOMQE va arribar al Departament d'Ensenyament fa dues setmanes, com a part de l'ordre del dia de la conferència sectorial d'educació d'avui a Madrid en la qual participaran els representants del Ministeri d'Educació i de totes les comunitats autònomes, tret de Catalunya.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha decidit no anar-hi i així ho va comunicar en una carta enviada dilluns a la tarda al ministre Wert. El departament està molest pel fet d'haver rebut el text del decret que desenvolupa l'apartat lingüístic de la LOMQE en el mateix moment en què era convocat a la conferència sectorial d'educació i sense marge de temps per a una negociació bilateral.

Segons expliquen fonts del Departament d'Ensenyament, la consellera i el ministre, d'una banda, i tècnics de la Generalitat i de l'Estat, d'una altra, han mantingut els darrers dies diverses converses per reconduir la situació, però no han arribat a cap acord. El govern català ha demanat al ministeri que retiri de l'ordre del dia la part lingüística per parlar-ne, de forma bilateral, els dos executius.

El govern espanyol, però, considera “inexcusable” mantenir aquest punt en la reunió d'avui perquè, al seu parer, afecta totes les comunitats autònomes. Avui, però, hi seran totes les comunitats menys la directament afectada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Taula Eix Pere IV: deu anys de lluita urbanística i social

Barcelona
MEDI AMBIENT

L’escola Marià Cubí de Malgrat, referent d’innovació energètica

Malgrat de Mar
cadaqués

El nou contracte de deixalles es comença a aplicar, si bé serà lent

cadaqués
SOCIETAT

Mataró homenatja Joaquim Arenas, impulsor de la immersió lingüística

Mataró
ADMINISTRACIONS

Judith Ibáñez serà distingida amb la medalla d’or de Cornellà

Cornellà DE LLOBREGAT
ADMINISTRACIONS

La seu de la Diputació a les Terres de l’Ebre, a ple rendiment

Tortosa
societat

La Copa Amèrica ja té el seu propi Pla de Mobilitat

Barcelona
JUDICIAL

Pla de mobilitat a la Barceloneta per la copa Amèrica de vela

Girona
INFRAESTRUCTURES

Afectacions a la mobilitat a l’entorn de la Plaça Espanya per les obres a l’L8

Barcelona