Educació

El primer institut amb dues seus

L'Ajuntament de Breda ha cedit l'Espai Jove per tenir ESO al poble

Al setembre, una vintena d'alumnes hi començaran les classes

Docents del Vescomtat de Cabrera recorreran deu quilòmetres

Un acord entre l'Ajuntament de Breda i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat farà que el curs escolar 2015/2016 hi hagi a les comarques gironines el primer institut de secundària amb dues seus. Un espai municipal de Breda, l'Espai Jove, formarà part de l'institut Vescomtat de Cabrera d'Hostalric.

El director territorial dels serveis d'Ensenyament, Albert Bayot, assenyala que la Generalitat tornarà a instaurar la modalitat de repartir alumnes d'educació sedundària obligatòria (ESO) en dos espais físics diferents a causa de l'increment d'escolars d'aquesta etapa educativa, de 12 a 16 anys, la propera dècada. En el cas de Breda, Bayot parla de “procés acompanyat”, que també inclou que, properament, l'oferta acadèmica de l'institut Vescomtat de Cabrera d'Hostalric s'ampliï. “La voluntat és que aquesta modalitat es perpetuï”, assegura Bayot.

La cessió

L'Espai Jove de Breda és al carrer Nou, número 3, sobre l'oficina d'atenció al ciutadà (OAC) i a cinquanta metres de l'edifici consistorial, a la plaça de la Vila. L'Ajuntament ha cedit 350 metres quadrats, repartits en dues plantes, i un pati de 325 metres quadrats perquè, per primer cop, hi hagi estudis d'ESO al poble. Al primer pis, hi ha una sala polivalent gran i una aula de formació. Al segon, un despatx i dues aules (una per a professors).

A partir del setembre, els serveis d'ocupació per a aturats i els cursos d'emprenedoria es desplaçaran al centre cívic i l'Espai Jove farà d'institut de dilluns a divendres, fins al migdia. A la tarda, hi podran anar igualment les entitats i s'hi podran fer activitats, indica l'alcalde de Breda, Jordi Iglesias (CiU).

La insistència de l'Ajuntament de Breda ha fet que el Departament d'Ensenyament hagi accedit a utilitzar un equipament no educatiu com a part de l'institut. “Des del 2011, hi ha hagut un diàleg important i continuat amb l'Ajuntament de Breda”, assenyala Bayot. Breda ofereix al govern la possibilitat de rendibilitzar els espais. “Significa un cost mínim a l'hora de posar en marxa [l'ESO al municipi]”, hi afegeix.

Repte organitzatiu

L'institut Vescomtat de Cabrera va estrenar l'edifici el 2005 i, a partir del setembre, tindrà una segona seu a Breda. La directora, Helena Herberg, considera que és un repte organitzatiu tenir dos emplaçaments separats per deu quilòmetres. La docent explica que intentaran que els professors que facin classe a Breda no hi hagin d'anar cada dia.

Una vintena d'alumnes de Breda faran ESO a l'Espai Jove a partir del setembre i hi haurà cinc docents d'Hostalric que aniran a Breda, un dels quals serà el coordinador. “Dependran del claustre d'Hostalric”, indica la directora.

LA XIFRA

350
metres quadrats
fa l'Espai Jove de Breda, que és la segona seu de l'institut Vescomtat de Cabrera.

Mòduls o obres a l'antiga casa de mestres de l'escola

J. Ferrer

Començar amb dues línies d'ESO és el primer pas, assenyala l'alcalde de Breda, Jordi Iglesias. “Però ara s'ha de pensar en el projecte, i és vital la planificació del curs 2016/2017”. L'ajuntament i el departament d'Ensenyament tenen clar que l'augment progressiu d'alumnes d'ESO a Breda obligarà a fer reformes a les instal·lacions a l'escola, el col·legi Montseny, situat al Passeig de les Escoles.

Tant Iglesias com Bayot admeten que el creixement dels estudis a partir dels 12 anys passa per col·locar mòduls a l'escola o bé “adaptar nous espais, com l'antiga casa dels mestres. Es podria tirar a terra i fer un espai nou. O reorganitzar els espais existents perquè antigament es feia setè i vuitè, i aquelles aules van quedar buides”, exposa el batlle.

A partir del juny, el nou equip de govern haurà de decidir quina és la millor manera de fer créixer l'ESO al poble. L'educació secundària obligatòria servirà, doncs, per actualitzar les instal·lacions de l'escola.

“Sistema integrat”

Hi havia –explica Iglesias– un projecte aprovat des del 2007 per reformar el col·legi. Ara la reforma s'haurà d'ajustar a l'ESO. L'escola i la seu de l'institut podran compartir espais com ara el pati, la pista o el gimnàs. “En un any o dos, es rehabilitarà l'escola i es podrà integrar tot el sistema educatiu de Breda”, sosté Iglesias.

El final d'una reivindicació històrica

L'alcalde de Breda posarà fi, el mes que ve, a una etapa de 21 anys en el càrrec. Recorda que l'any 1991, en un dels seus primers actes públics, va haver d'informar els veïns del poble que l'institut, a què aspirava al municipi, se n'anava a Hostalric. Iglesias recorda que en aquella reunió hi havia l'aleshores delegat d'Ensenyament, Albert Vancells, i “una sala amb 300 o 400 persones”. Ara, l'acord amb Ensenyament permet que Breda tingui estudis d'ESO i s'optimitzin els recursos. “L'important és el pas que s'ha fet ara perquè l'ESO es quedi a Breda. No hi ha marxa enrere. Si no hi haguéssim apostat fort, això no ho tindríem.”

Iglesias reconeix que es van sentir enganyats quan, fa tres anys, a Riells i Viabrea van poder començar els estudis d'ESO. A partir del setembre, els adolescents de 12 anys de Breda es podran quedar al poble a estudiar. L'alcalde assegura que la iniciativa de l'Ajuntament té el suport de l'associació de mares i pares (AMPA) de l'escola i del consell escolar. “La gent està contenta”, diu.

La utilització d'un equipament municipal per a usos educatius també s'emmarca en la rendibilització d'edificis existents que impulsa la Generalitat. A Sant Gregori (Gironès), el curs 2014/2015 ja s'han utilitzat espais de la biblioteca Miquel Martí i Pol per a estudis d'ESO. El curs 2016/2017, el govern podria utilitzar un centre d'educació infantil i primària com a part d'un institut, avança Bayot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Ajut d’1,7 milions d’euros per a la renovació de l’enllumenat públic

cassà de la selva
SOCIETat

Acampada al claustre de la UB per denunciar “el genocidi del poble palestí”

BARCELONA
infraestructures

Renfe planta al Govern a una reunió excusant-se en les eleccions

barcelona
Societat

Mor Pere Torrents, veí de Torrelles de Foix

URBANISME

El 80% dels edificis del Camp de Tarragona no han passat inspeccions

TARRAGONA

La prescripció d’activitat social en lloc de fàrmacs s'inicia al CAP Valldoreix

SANT CUGAT DEL VALLÈS
URBANISME

Amics de la Rambla es queixa de les mancances de manteniment

BARCELONA
SALUT

Astrazeneca demana a la CE que retiri la seva vacuna contra la Covid-19

barcelona
societat

Identifiquen una nova forma genètica de l’Alzheimer

barcelona