Educació

Educació

El final d'una llarga espera

Les limitacions són història

L'equip directiu de l'escola Sa Forcanera de Blanes valora el pas endavant que significa l'estrena de l'edifici

Després d'una dècada en barracons, la directora destaca que tenen espais molt amplis i han recuperat aules

Uns 460 alumnes i una trentena de mestres tindran l'oportunitat d'estrenar a partir de demà el nou edifici de l'escola pública Sa Forcanera de Blanes. El Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha invertit 4,2 milions d'euros en la construcció, que posa fi a una dècada de classes i reunions en barracons. “En espais estàvem molt limitats i ara s'obren moltes possibilitats amb l'escola nova”, admet la directora del centre, Aida Baltrons.

La realitat i les limitacions són part de la història en aquest col·legi de la Selva. Ara el col·legi, amb una via d'accés asfaltada, té un menjador amb cuinera pròpia i “un pati enorme” –assenyala la directora–, cosa que permetrà fer més endavant un hort escolar més ampli. Torna a haver-hi aula d'informàtica, “que havia desaparegut per absorbir alumnes”, i el nou gimnàs serà una sala polivalent amb possibilitats que sigui un teatre i una sala d'actes. En educació infantil, a més, hi haurà la possibilitat que hi hagi “racons en joc simbòlic”.

Grups flexibles

L'edifici, dissenyat pels arquitectes Olga Gutiérrez i Josep Maria Gutiérrez, permet que Sa Forcanera torni a ser de dues línies. Per al començament del curs 2015/2016, “hi haurà els mateixos nens [que als barracons], però en més espais”. Guanyar espai ajuda a millorar la metodologia de treball. “A partir de tercer curs, a l'àrea de llengua [català i castellà] podem fer grups flexibles i en lloc de tenir-ne vint-i-cinc, en podem tenir quinze. Això fa que l'alumne rebi atenció més personalitzada”, indica Baltrons, que comença el cinquè curs de directora. A Blanes demà aniran a col·legi gairebé 5.400 alumnes: 3.688 nois i noies estan matriculats en l'etapa d'educació infantil i primària i 1.772 en els centres de secundària, tres dels quals són públics i dos, concertats.

L'escola Sa Forcanera ha pogut deixar enrere els barracons de la plaça Onze de Setembre. Fa una dècada, 75 alumnes van començar a fer classe en uns mòduls prefabricats. Havia de ser només per pocs anys, i s'ha convertit en una dècada, cosa que ha provocat més d'una protesta de l'associació de mares i pares de l'escola.

A la carretera i a la plaça

El dissabte 20 de juny del 2009, per exemple, unes 150 persones van tallar la carretera de Blanes a Lloret per reclarmar solucions per als seus fills. Era una època en què l'equip de govern, de CiU, va haver d'ampliar el nombre de metres quadrats cedits a la Generalitat perquè el departament construís l'escola. CiU acusava els seus antecessors en el consistori (PSC i ICV-EUiA) de no haver destinat prou espai per a la construcció del centre.

Un any més tard, veient que no hi havia solucions, la protesta es va traslladar a la plaça dels Dies Feiners, a tocar de l'ajuntament. El dijous 17 de juny de 2010, els alumnes van anar a fer classe al mig de la plaça. Era una època plena de conflictes amb el delegat d'Ensenyament, Andreu Otero, a qui els representants de l'AMPA no consideraven l'interlocutor adient.

3
escoles
noves són les que hi ha a la demarcació aquest curs: Sa Forcanera; La Benaula, de Caldes, i la Vall d'Aro, de Castell-Platja d'Aro. Aquesta última estrena una construcció modular.
4.639
metres quadrats són els que ocupa el nou edifici de l'escola Sa Forcanera, dins d'una parcel·la de 10.475 metres quadrats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Associació d’Empreses de Noves Tecnologies de Girona trasllada la seva seu

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA

Parc Tramuntana vol impulsar la col·laboració amb els empresaris gironins

Girona

La Cambra de la Propietat defensa els contractes d’habitatge de temporada

GIRONA
Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona